hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hogyan fogadják a fiatalokat a munkál­tatók, és ők hogyan illeszkednek be?
Z generáció a munkahelyen
Hogyan fogadják a fiatalokat a munkál­tatók, és ők hogyan illeszkednek be?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 07. 21.
A munka világában több olyan nemzedéknek kell együttműködni, amelynek szocializációja, értékrendje és preferenciája eltérő. A fiatalabbak nem feltétle­nül akarnak megfelelni az eddig elfogadott értékrendnek, és a szülői mintákat is megkérdőjelezik – a munka területén is.

„Türel­metlenek, és képtelenek kivárni, öntörvényűek.” „Nem tudják mi a tisztelet, a hála, többre tartanak egy rövid videót, mint egy több évtized­nyi tapasztalattal rendelkező szakember előadását” – mondatok, amelyeket számos munkahelyen lehet hallani középkorú vagy idősebb munkatársaktól, vezetőktől, ha a fiatalabbakkal van problémájuk. Eddig sem volt zökkenőmentes a generációk közötti kommunikáció. Nézzük, miben más ez a mostani?

négy generáció egy munkahelyen

Ma a munkahelyeken négy, teljesen más szocializá­ciós elvek alapján nevelkedett, más médiatartalmakat fogyasztó nem­zedék dolgozik együtt. Jelenleg a baby boomer – hazánkban a Ratkó-nemzedék elnevezés is elterjedt – (1946–1964), az X (1965–1979), az Y (1980–1994) és a Z generáció (1995–2009) tagjai alkotják a munkaképes korúak táborát.

Mark McCrindle generációkutató egy globális felmérés során tizenkét országban vizsgálta a munkahelyi problémákat. Az eredmények alapján kisebbségben voltak azok (23 százalék), akik a nemek közötti különbséget jelölték meg a munkahelyi problémák fő okaként, és csak valamivel többen (35 százalék) okolták mind­ezért a kulturális különbségeket.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!