hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elveszett nemzedékek
Akiknek már a szabadság sem vonzó
Elveszett nemzedékek

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 05. 07.
A legmodernebb technológiai vívmányokat az anyatejjel magukba szívó, legfiatalabb nemzedékre egyre többen hivatkoznak C-generációként, az angol connected, vagyis összekapcsolt kifejezésre utalva. A milleniumi és a Z-generációt érintő gazdasági kihívások után rájuk még nagyobb veszély leselkedik.

Az 1980 és 1995 között született milleniumi, illetve az 1995 és 2010 közötti Z-generáció, majd az utánuk jövő nemzedékek kihívásairól szóló elemzések ebben az évben az eddiginél is sötétebb hangnemet vettek. Van, aki a ,,connected generation” helyett már a ,,corona generationt” érti a C-generáció alatt. A szakértők szerint azonban az ezt a korosztályt érintő negatív külső hatások nem most kezdődtek, hanem már majdnem egy évtizede jelen vannak, és természetükben eltérnek a történelem során eddig tapasztalt befolyásoló tényezőktől. 

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix
Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Esélytelenek nyugtalansága 

A történelem során rendre voltak olyan generációk, akik számára az élet bizonyos okok miatt nehezebbnek bizonyult, mint az előttük vagy épp utánuk jövő nemzedéknek. Az 1900-as évek második évtizedében élő fiatalokra például az ,,elveszett generáció” jelzőt használták. Ezek a fiatalok az első világháború ideje alatt léptek be a serdülő- vagy épp felnőttkorba – és egyúttal az egymással csatázó birodalmak seregeibe is, ahol jó részük életét vesztette. (Angliában ezt a generációt a ,,lekaszált nemzedéknek” is mondják).

A húszas évek azonban gazdasági fellendülést hoztak, kifejezetten a nagy háborúból győztesen felemelkedő hatalmak számára, és ez a konjunktúra egy évtizeden keresztül a biológiai optimizmust táplálta a harc által megtépázott társadalmakban, így az Egyesült Államokban is. Az art decós jazz- és swingpartiknak aztán négy nap alatt vége szakadt, amikor 1929-ben a fekete csütörtök, majd a fekete hétfő eseményei a tőzsdén keresztül a nagy depresszióba taszították az amerikai gazdaságot. Egy generáció másodszor tapasztalta meg az egész korosztályt átható egzisztenciális válságot, még mielőtt elérte volna a negyvenedik életévét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!