hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mentális válságban az új generáció
Elvesztett jövő?
Mentális válságban az új generáció

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 07. 21.
Eleve nincs jó mentális állapotban a 15–30 éves korosztály, de az utóbbi két év csak fölerősítette náluk a stresszt, a depressziós, szorongásos és pániktüneteket, az önsértő késztetéseket. Új jelenség, hogy a mentális problémák ma már tömegével jelennek meg a kisebbeknél, a 8–10 éveseknél is.

Albert 20 éves fiatalember, aki két éve otthagyta az egyetemet, s azóta nem dolgozik, nem tanul. Kizárólagos élettere a szobája lett, ahol egész nap a laptopja előtt ül. Vagy fekszik. Régebben még eljárt a haverokkal bulizni, de időközben a baráti és családi kapcsolatai egyre inkább leépültek, tekintve, hogy nincs pénze és már kedve sem elmenni otthonról. Szüleinek megmondta: megérti, ha kirúgják hazulról, de nem érdekli. Albertnek nincsenek tervei. Állásinterjúkra nem jár, beszélgetni nem könnyű vele. Áttörést jelenthet, hogy egy internetes teszt alapján elkapta a gyanú, hogy skizoid személyiségzavara lehet, és szakember segítségére lenne szüksége. Most már „csak” az a kérdés, kihez is forduljon.

Albert koránt sincs egyedül, számos kortársa hasonló apátiában szenved, amire rendkívül ráerősített a járványhelyzet.

A kényszerű bezártság elszakította a megszokott kortárs közösségektől, és végleg a képernyő elé száműzte a Z generációt (az 1995–2010 között születetteket). Ez az első olyan nemzedék, amely már születésétől fogva a virtuális világban szocializálódott, és leginkább megszenvedte azt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!