hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az álláskeresés valósága
Vigyázat! Az ajtók gyakran záródnak
Az álláskeresés valósága

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 07. 21.
Az „annyi munka van” és az „aki akar, az tud dolgozni” állítások az álláskeresőknek szegezett legellentmondásosabb kijelentések. Az álláskeresés világa élesben egyáltalán nem ilyen egyszerű.

Ha a kérdés csupán annyi, hogy valamilyen pénzkereseti lehetőségre tegyünk szert, a feladat nem megoldhatatlan. VALAMILYEN munkát lehet találni. Ám ha a kérdés már az, hogy az álláskereső az eredeti szakmájának, készségeinek, korábbi munkatapasztalatának, idegennyelv-tudásának és végzettségének megfelelő munkát találjon, méghozzá jogilag rendezett formában, normálisan bejelentve, és mindezt méltányos fizetésért, korrekt munkaidőben… ennél a résznél kezdetét veszi a témáról szóló beszélgetésekben on- és offline egyaránt a kínos csend, a zavarodott vállvonogatás, a plafonbámulás és a kéretlen közhelydobálás azzal, hogy a témát racionálisan végiggondolók hozzáállása „miért negatív” a kérdésben. 

Merthogy a munka világának témája az online térben is villámsebességgel zárkózott fel a futball, a koronavírus és a geopolitika mellé. Mindenki ért hozzá – és jellemzően minél távolabb vannak a reálélettől, annál profibb szakértők benne.

A képet a hozzászólók privát véleménybunkerei csak tovább árnyalják. A propaganda szerint Tündérország küszöbén állunk, vagy már csak egy lépés a paradicsom. Mi több, számos kommentelő olyan idealisztikus „mindenki dolgozhat” víziókat fest a neten, mint a Nemzeti Filmarchívumokban némi keresgélés után előbányászható termelési riportok a múlt századból. Eközben a liberális oldal szerint meg egy sajátságos jogalkotású fél­banánköztársaság hétköznapjain lehet egyfolytában hüledezni.    

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!