hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Soha nem látott válság sújtja Srí Lankát, a helyzet kilátástalannak tűnik
Becsődölt Paradicsom
Soha nem látott válság sújtja Srí Lankát, a helyzet kilátástalannak tűnik

A szingaléz buddhizmus ideológiája alapján az etnikai megkülönböztetés hosszú ideje áthatja a politikát.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2022. 07. 21.
Július 9-én érte el a tetőpontot a hónapok óta tartó protesthullám Srí Lankán, amikor a tüntetők betörtek a miniszterelnöki palotába, és elérték, hogy Gotabaja Radzsapaksza államfő lemondjon hivataláról. A tüntetéseket kiváltó állapotokból egyelőre nem látszik kiút.

Hónapok óta ezrek tüntetnek Srí Lankán a kialakult életkörülmények miatt, amelyek a pandémia hatásai mellett egyértelműen a korrupciónak és a hibás politikai döntéseknek köszönhetők. Az országban súlyos az élelmiszer- és üzemanyaghiány, az infláció pedig már átlépte a kezelhető szintet, a Srí Lanka-i Központi Bank szerint július végére elérheti a 70 százalékot is.

A felbőszült tömeg a múlt héten elérte, hogy a 2019-ben újra hatalomra került Radzsapaksza család tagjai teljes egészében elveszítsék hatalmukat. Gotabaja sikeresen menekült a Maldív-szigetekre, és a kormány egyik tagja jelentette be, hogy lemond államfői tisztségéről. Helyette az ügyvezető elnökséget Ranil Wickremesinghe vette át, viszont a tömeg az ő távozását is követeli.

A kialakult helyzet miatt májusban már menesztett Mahindra Radzsapaksza – akit öccse 2020-ban nevezett ki miniszterelnökké – helyét Wickremesinghének adta át, aki viszont ahelyett, hogy elkezdte volna a válság kezelését, inkább igyekezett hitelteleníteni a tüntetéseket, és hárította azokat a követeléseket, amelyek a Radzsapakszák felelősségre vonását akarták elérni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!