Tragikus állapotok Srí Lankán, összeomlott az ország
A miniszterelnök szerint zuhanórepülésben vannak
Tragikus állapotok Srí Lankán, összeomlott az ország

forrás: Youtube/BBC News

2022. 06. 23.
Soha nem látott válság sújtja Srí Lankát, a helyzet kilátástalannak tűnik jelenleg a rengeteg adósság, üzemanyaghiány, hatalmas infláció és élelmiszerhiány miatt.

„Srí Lankán sokkal nagyobb a baj a gáz-, a víz- és az áramellátásban jelentkező nehézségeknél, a gazdaságunk teljesen összeomlott”

– közölte Ranil Vikremeszinge a törvényhozásban. A miniszterelnöki és pénzügyminiszteri posztot is betöltő politikus figyelmeztetett arra is, hogy az országnak – az olajipar súlyos, mintegy 700 millió dolláros (több mint 260 milliárd forintos) adóssága miatt – nincs elég pénze üzemanyagimportra.

„Úgy tűnik, zuhanórepülésben vagyunk”

– fogalmazott.

Bejelentette egyúttal, hogy csütörtökön magas rangú indiai, a jövő héten pedig amerikai delegáció érkezik a szigetországba, hogy támogatásokról egyeztessenek, illetve úgy vélte, optimizmusra adnak okot a Nemzetközi Valutaalap (IMF) e héten Srí Lankába érkezett küldöttségével zajló megbeszélések is az ország adósságának átütemezéséről.

Colombo emellett donorkonferenciát szervez India, Kína és Japán részvételével – közölte.

„Nem egyszerű feladat talpra állítani egy országot, amelynek teljesen összeomlott a gazdasága”

– fogalmazott Vikremeszinge, aki egyúttal az ellenzék támogatását kérte.

A 22 milliós ország az 1948-as függetlenné válása óta nem élt át a mostanihoz hasonló gazdasági válságot, amely egyebek között élelmiszer- és gyógyszerhiányban, illetve a száguldó inflációban nyilvánul meg.

Srí Lanka már szinte benzin nélkül maradt, és más üzemanyagokból is akut hiány mutatkozik, a szigeten mindennaposak a tüntetések.

Colombo továbbá felfüggesztette a 2026-ig visszafizetendő 25 milliárd dollárból idén esedékes mintegy 7 milliárd dollárnyi külföldi hitel visszafizetését is. Az ország teljes külföldi adóssága 51 milliárd dollár.

Az ENSZ humanitárius katasztrófára figyelmeztetett.

(Hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!