hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Korunk „pestisét” nem lehet kinőni, nem lehet legyógyszerezni, ám vissza lehet fordítani!”
Interjú Dr. Bohács Krisztina PhD egyetemi tanárral a figyelemhiányos hiperaktivitás zavarról
„Korunk „pestisét” nem lehet kinőni, nem lehet legyógyszerezni, ám vissza lehet fordítani!”

A figyelemzavart és a hiperaktivitást korunk pestisének is nevezik.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2022. 10. 20.
Október az ADHD, vagyis a figyelemhiányos hiperaktivitás zavar tudatosításának hónapja. Dr. Bohács Krisztina PhD egyetemi tanár, a Gem Tanulási Központ szakmai vezetője válaszol kérdéseinkre.

Ön szerint mi az oka annak, hogy egyre több gyermek érintett ADHD-ban? Egyes szakértők úgy tartják, hogy „régen is volt ennyi”, csak nem voltak diagnosztizálva.

– A figyelemhiányos hiperaktivitás zavar hátterében egyszerre kell keresnünk genetikai és környezeti okokat. Mostanra több ezer tanulmány támasztja alá, hogy az ADHD kialakulása genetikailag vezérelt, örökletes neuropszichiátriai betegség, és azoknak a gyermekeknek a családjában, akik érintettek, a felmenők között is számos további klienst találhatunk. Vagyis az édesapa vagy az édesanya, vagy más rokonok is érintettek lehetnek. Ugyanakkor nem győzöm hangsúlyozni, génjeink képesek „bekapcsolni” vagy „kikapcsolni” bizonyos környezeti hatásokra. Ezt az epigenetika tudománya kutatja. Vagyis megfelelő környezet esetén nem jelennek meg a figyelemhiány tünetei.

Mi, kognitív tudománnyal foglalkozók többnyire azon az állásponton vagyunk, hogy „nem a géneké az utolsó szó”, vagyis ez a komplex neurológiai állapot intenzív agyi áthuzalozással – azaz néhány hónapig tartó mentális kognitív tréning hatására –, valamint a stresszfaktorok csökkentésével igenis gyógyszermentesen visszafordítható. Vannak már klinikai kutatásokkal is bizonyított, magas hatásfokú kognitív tréning programok, amelyek az alulhuzalozott és struktúrájában is ADHD-t mutató agyakat maradéktalanul helyrehozzák. Stresszfaktorok csökkentésén pedig a szeretetteljes családi és társadalmi kötődések visszaállítását értem, és azt, hogy a szülők és az iskola megtanulja a végtelenül pozitív kommunikációt az érintett gyermek nevelésére vonatkozóan.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!