hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Ukrajnai recept: mit akar valójában az USA Tajvanon?

Az amerikai képviselőház demokrata elnökének ellent­mondásos útja az elmúlt évtizedek legrosszabb politikai válságát idézheti elő. bizonyos elemzők szerint ukrajnai recept­tel teremthet káoszt, és új szintre emelheti a konfliktust a térségben.

Brüsszel aggódik: jobboldali koalíció győzhet Rómában

Mario Draghi kérészéletű szakértői egységkormánya után egy erőteljes, bevándorlás- és LMBTq-lobbi-ellenes jobboldali kormány a legesélyesebb a szeptemberi választásokon, Olaszország első igazán esélyes női miniszterelnök-jelöltjével az élen.

Bajban van Zuckerberg: a Tiktok a Facebook fejére nőtt

A profitábilissá válása óta először csökkent a Facebook bevétele. A Meta kénytelen komolyan szembenézni az elmúlt időszakkal, és számot vetni azzal, hogy miként jutottak ide, és mi lehet a megoldás az áhított növekedési pályára való visszatéréshez.

Tajvan lehet az új Ukrajna - e heti köszöntő

Szándékos provokációként könyvelte el Nancy Pelosi tajvani útját Peking és Moszkva. Halálos fenyegetések, vadászgép- és hadihajó-átcsoportosítások, kibertámadások és kereskedelmi szankciók kísérték az amerikai házelnök útját, mely az orosz–ukrán konfliktus kapcsán sokakban háborús félelmeket hívott életre.

Belföld

Azt gondolja, ilyen aszály még nem volt?

A klíma mára az egész emberiséget mozgósító delejes szóvá vált. Amikor elkezdtem erdészeti klimatológiával foglalkozni, ez még nem volt így. Pár évtized alatt új társadalompolitikai ideológiává lényegült az éghajlat kérdése, s szinte világvallásokat megszégyenítő dogmák épültek ki köré. A klímadogmák nemzetközi médiavédelmet élveznek, megkérdőjelezni vagy akár csak vitatni e klímatanokat ma már globális eretnekség.

A makói gázkincs megmentheti Magyarországot?

Sok múlik azon, hogy mennyire lesz kemény az idei tél: Németországban már most azzal kalkulálnak, hogy februárban korlátozni kell a gázfogyasztást. A gázárak további emelkedése nálunk is egyre inkább szükségessé teszi az orosz energiahordozó kiváltását. Kérdés, hogy ez miként lehetséges.

Hit és értékek

Egy férfi, egy nő: a házasság meglepően ősi intézmény

A házasság mint intézmény története régre nyúlik vissza és igen gazdag. A történelem nagyobb részében – legalábbis a görög–római–zsidó–keresztény kultúrkörben – senki sem vonta kétségbe, hogy a házasság egy férfi és egy nő között köttetik, korunkban azonban ezen betonbiztosnak gondolt tény meginogni látszik.

HÁTTÉR

Hatalomra jut-e az angol baloldal?

Boris Johnson konzervatív brit miniszterelnök lemondása sok kérdést felvet. Vajon meg tudja-e őrizni a Konzervatív Párt a 12 éves kormányzati pozícióját? Van-e esélye a Munkás­pártnak újra földcsuszamlás­szerű győzelmet aratnia, ahogy a ’90-es években tette? Cikkünkben a negyedszázados Új Munkáspárt történetét kívánjuk bemutatni.

Klímavita: a BBC tájékoztatása durván egyoldalú

Az elmúlt évtizedekben nőtt az európai hőhullámok gyakorisága és súlyossága. A velük kapcso­latos közhangulat is forrósodott, amihez nagyban hozzájárult a média egyoldalú tájékoztatása.

Multicégek vásárolják fel az értékes ukrán termőföldet

Amikor a csőd szélén álló Ukrajna hitelért fordult az IMF-hez, ez utóbbi a termőföldekre vonatkozó moratórium feloldásához kötötte a folyósítást. Emiatt nemcsak jelentős területek kerültek multinacionális vállalatok kezébe, de az ország könnyen „agrárlaborrá” is válhat.

KÁVÉSZÜNET

Látogatás a festői szépségű sziget- és lagúnavárosban

Az olasz Adria Magyarországhoz legközelebb eső részén járunk. Az elegáns kisváros méltán híres történelméről, klímájáról, fürdőhelyeiről. Vonzáskörzete tele van szebbnél szebb természeti és történelmi látnivalókkal, és az olasz konyha remekeivel.

Miért vonzzák a távol-keleti médiaformátumok a fiatalokat?

Hétvégi vezető hírként söpört végig a médiában a botrányba fulladt MondoCon fesztivál. De mi is az a mondocon, anime, manga, vagyis a japán szubkultúrának a mai nyugati és hazai fiatalok tömegeiben rajongással fogadott elemei?

Dame Mary Berry, a britek nemzeti kincse

Az angolok kedvenc szakács- és cukrász­mestere idén töltötte be a 87. életévét. Esze ágában sincs visszavonulni, még mindig aktív, aminek sokan örülnek.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!