hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Multicégek vásárolják fel az értékes ukrán termőföldet
Nagy ára van a nyugathoz való tartozásnak
Multicégek vásárolják fel az értékes ukrán termőföldet

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 08. 04.
Amikor a csőd szélén álló Ukrajna hitelért fordult az IMF-hez, ez utóbbi a termőföldekre vonatkozó moratórium feloldásához kötötte a folyósítást. Emiatt nemcsak jelentős területek kerültek multinacionális vállalatok kezébe, de az ország könnyen „agrárlaborrá” is válhat.

Ukrajna már a Szovjetunióban is úgy volt ismeretes, mint Európa kenyereskosara; a szocialista szuperállam teljes agrártermelésének negyede innen származott. Ma a posztszovjet ország 32 millió hektár termőfölddel rendelkezik, ráadásul az Európában ritka, ámde annál termékenyebb feketeföld borítja ezek nagy részét. Nem csoda hát, hogy az Ukrajnában zajló konfliktus egyik rejtett, viszont annál is fontosabb frontvonala a mezőgazdaság terén zajlik.

Földet a hitelért

A háborút megelőzően Ukrajna 64 millió tonna gabonát exportált, a globális napraforgóolaj-kínálat 30 százaléka is az országból származik. Ekkora mértékű mezőgazdasági termelés rendkívüli gazdasági lehetőségeket is nyújt, így természetesnek tekinthető, hogy a nyugati vállalatok is szeretnének belőle egy darabkát.

Ukrajnában azonban 2001 óta termőföldeladási moratórium van érvényben, melynek értelmében a rendszerváltás után szétosztott termőföldeket a tulajdonosaiknak tilos volt eladniuk. A mezőgazdaság az utóbbi két évben (leegyszerűsítve) a következő elven működött: a kisgazdák, akik számára nem volt gazdaságos megművelni a tulajdonukban lévő 4-5 hektár földet, bérbe adták azt nagyvállalatok számára, melyek több tucat szomszédos területet bérelve már jókora profittal tudták megművelni azokat. Nyugati cégek ebben az időszakban leginkább úgy férhettek hozzá az ukrajnai termeléshez, ha feldolgozó egységeket építettek fel, melyek a nem általuk termelt alapanyaggal dolgoztak, vagy részesedést vásároltak ukrajnai vállalatokban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!