hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tajvan lehet az új Ukrajna - e heti köszöntő
Tajvan lehet az új Ukrajna - e heti köszöntő

Fotó: AP

2022. 08. 04.
Szándékos provokációként könyvelte el Nancy Pelosi tajvani útját Peking és Moszkva. Halálos fenyegetések, vadászgép- és hadihajó-átcsoportosítások, kibertámadások és kereskedelmi szankciók kísérték az amerikai házelnök útját, mely az orosz–ukrán konfliktus kapcsán sokakban háborús félelmeket hívott életre.

Bár Németország határozottan kijelentette, Tajvant fogja támogatni minden esetleges katonai konfliktusban, Ausztrália pedig higgadtságra intett, az elemzők egyelőre a háború rémét nem látják közelinek. 

Ugyanakkor érdekes minta látszik kirajzolódni az amerikai külpolitikában:

sorra olyan lépéseket tesz az amerikai vezetés, mellyel kétpárti támogatást tudhat a háta mögött, legyen az Ukrajna ügye, egy al-Kaida-vezér kiiktatása, vagy egy demokratikus Tajvan melletti kiállás.

Ukrajna után már semmiben sem tudunk száz százalékig biztosak lenni: vajon továbbgyűrűzik-e a háború? Koszovó, Tajvan, mi lehet a következő csatatér? Hová vezet az amerikai rulett? Egy biztos: Amerika, Oroszország és Kína hármasát, és a világrendek harcát érdemes figyelni, és imádkozni, hogy a nagyhatalmi szkanderezés ne torkolljon civilek újabb tömegeinek értelmetlen nyomorába és halálába.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!