Többen elmozdítanák Trumpot még Joe Biden beiktatása előtt
Amennyiben egy impeachment eljárást sikerre tudnának vinni, a leköszönő elnök nem indulhatna a 2024-es választásokon
Többen elmozdítanák Trumpot még Joe Biden beiktatása előtt

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 01. 08.
A szerdai capitoliumi ostrom után demokrata és republikánus oldalon is felvetették, hogy Donald Trump leköszönő elnököt, akinek kevesebb, mint két hét múlva jár le a mandátuma, még Joe Biden megválasztott  demokrata elnök beiktatása előtt el kéne mozdítani pozíciójából "hiszen további erőszakot szíthat".

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

A Capitolium ostromával kapcsolatos elemzésünket, illetve Donald Trump elnök leköszönő videóüzenetét itt tekintheti meg.

Egy elnököt, amennyiben egyértelmű jeleit mutatja annak, hogy fizikálisan vagy mentálisan nem képes az ország vezetésére, két módon lehet elmozdítani hivatalából: az úgynevezett impeachment eljárással (egyszer már megpróbálták, elbukott), illetve a 25. alkotmánykiegészítés alapján az alelnök döntésével. Ebben az esetben az alelnök, azaz Mike Pence venné át helyét a fennmaradó napokban.

Az eljárást demokrata oldalról többek között Nancy Pelosi, a képviselőház elnöke, és Chuck Schumer, a demokraták szenátusi vezetője kezdeményezte.

A 25. alkotmánykiegészítés alapján történő eljáráshoz, melyet 1967-ben fogadtak el, szükség van az alelnök, és a kongresszus kétharmadának támogatására is.

Pelosi határozottan kijelentette, hogyha Mike Pence nem hajlandó megtenni a lépést, akkor az impeachmentet, azaz újabb alkotmányos bizalmatlansági vádeljárást kezdeményeznek az elnök ellen. A két opcióról a hírek szerint már zajlanak a tárgyalások, azonban szakértők szerint egyedül a 25. alkotmánykiegészítésen alapuló opció reális most, az impeachmentre nincs elég idő.

A képviselőház demokrata elnöke kijelentette, a nukleáris indítókódok kapcsán arról is egyeztetett az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetőjével, Mark Milley-vel,

milyen elővigyázatossági lépéseket tehetnek annak érdekében, hogy az "instabil" elnök utolsó napjaiban ne kezdeményezhessen katonai konfliktusokat, és ne indíthasson atomcsapást.

Ilhan Omar demokrata képviselő már el is kezdte összegyűjteni az impeachmenthez szükséges dokumentumokat.

A képviselőház demokrata elnöke szerint "vészhelyzet állt elő és még a fennmaradó időre sem szabad az elnököt hivatalában hagyni."

Nemcsak a demokrata, a republikánus oldalról is felerősödtek a Trump-kritikus, illetve leváltására felszólító hangok kevesebb, mint két héttel leköszönése előtt:

Adam Kinzinger Illinois-i republikánus képviselő például a Twitteren közzétett videójában kijelentette: "Nehéz szívvel, de a demokrácia érdekében felszólítok az alkotmány 25. kiegészítésének alkalmazására"

A képviselő szerint Trump “nemcsak feladatától és esküjétől, de a valóságtól is elszakadt", éppen ezért Pence-nek és a kabinet többi részének be kell vetnie az eljárást, hogy

"véget vessenek ennek a rémálomnak".

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Trump több ízben is békére és hazamenetelre szólította fel híveit, azonban megkésve tett így, ezért üzenete nem érte el célját. Bár az érzelmek felkorbácsolásával vádolható, közvetlenül senkit nem buzdított erőszakra hívei közül.

A 25. alkotmánykiegészítés alkalmazása nem, az impeachment viszont diszkvalifikálná Trumpot a 2024-es elnökségért folyó versenyben való részvételtől. Többek szerint az eljárások "megnyirbálnák a volt elnök beiktatás utáni politikai tevékenységeinek mozgásterét is".

"Pence nem lesz hajlandó a 25 kiegészítést bevetni"

Mike Pence leköszönő alelnök bár nem volt hajlandó teljesíteni Trump kérését az elektori szavazatok elvetésével kapcsolatban (levelében meg is magyarázta miért), mégis ellenzi a demokrata és republikánus képviselők elnök elmozdítására irányuló felszólítását, és nem fog a 25. alkotmánykiegészítéshez nyúlni, hogy Trumpot mandátuma vége előtt leváltsa, nyilatkozta egy hozzá közeli forrás a The New York Times-nak.

Az egyelőre nem világos, mikor fogja hivatalosan is közölni álláspontját a kongresszussal. Több Trump kabinethez tartozó forrás azonban megerősítette, hogy véleménye szerint egy ilyen lépés csak rontana, nem pedig segítene a jelenlegi káoszos helyzeten.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!