"Gyógyulásra és megbékélésre van szükség" - videóüzenetben köszönt el Donald Trump
Az amerikai elnök végleg elismerte vereségét és "szörnyűnek" ítélte a capitoliumi zavargásokat
"Gyógyulásra és megbékélésre van szükség" - videóüzenetben köszönt el Donald Trump

Forrás: Twitter/Donald Trump

2021. 01. 08.
Donald Trump leköszönő elnök tizenkét órás Twitter-tiltásának lejártával közzétett videójában elismerte, hogy a 2020-as választásnak hivatalosan is vége van, illetve ígéretet tett arra, hogy a Capitolium épületét érintő zavargás során törvényt sértők ellen eljárást fognak indítani. 

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

Ahogy arról korábban beszámoltunk, szerdán Trump-párti tüntetők egy csoportja megrohamozta a Capitolium épületét, melynek során többen megsérültek, és öt ember, köztük egy rendőr is életét vesztette. Az épp zajló választási eredményeket hitelesítő ülés megszakadt, a képviselőket evakuálták, de később, az épület biztosítását követően az illetékesek újra összeültek, és megerősítették, hogy Joe Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke.

Az incidenst követően a leköszönő elnök videót tett közzé, melyben arra kéri támogatóit, hogy menjenek haza, de megerősíti azt is, hogy igazuk van a súlyos választási csalással kapcsolatban, és "szereti őket". Nem sokkal később a közösségi médiaóriások, a Facebook, Twitter és az Instagram is letiltotta fiókját, majd Zuckerberg bejelentette, a tiltás legalább az új elnök beiktatásáig fennmarad, de lehet hogy végleg is, mert az elnök "erőszakra hergel".

A Twitter 12 órás tiltásának lejártával Trump közzétett videójában elismeri vereségét és keményen elítéli a Capitoliumot érő ostromot:

“Azzal szeretném kezdeni, hogy reagálok az Egyesült Államok Capitoliumát érő szörnyűséges támadásra. Minden amerikaihoz hasonlóan engem is felháborít az erőszak, törvénytelenség és a zavargás. Azonnal kivezényeltem a nemzeti gárdát és a szövetségi bűnüldöző szerveket hogy biztosítsák az épületet, és kidobják a betolakodókat.

Amerika a törvény és a rend országa és mindig is az lesz. Azok a demonstrálók, akik betörtek a Capitoliumba, meggyalázták az amerikai demokrácia székhelyét. 

Azoknak, akik erőszakos tettekben és rongálásokban vettek részt, üzenem, hogy nem képviselik az országot, azoknak pedig, akik megszegték a törvényt üzenem, hogy megfizetnek."

A leköszönő elnök később kitért a választási eredményekre is és elismerte, hogy vége, ezúttal nem ismételve meg az elcsalt választással kapcsolatban hangoztatott állításait.

“Intenzív választások vagyunk túl, az érzelmek a tetőfokára hágtak. Most azonban az indulatokat le kell hűteni, és helyre kell állítani a nyugalmat.

Folytatnunk kell Amerika ügyét. Kampányom során minden jogi sugárutat végigjártunk a választási eredmények vitatása érdekében. Egyetlen célom a szavazás integritásának biztosítása volt... az amerikai demokrácia védelméért harcoltam. Továbbra is szilárdan hiszem, hogy meg kell reformálnunk a választási törvényeinket, hogy minden választó identitását és jogosultságát hitelesítsük, és helyreállítsuk a hitet és a bizalmat a jövőbeni választásokkal kapcsolatosan. A kongresszus hitelesítette az eredményeket.

Az új kormány január 20-án felesküszik, az én fókuszomba most egy sima, rendben zajló, zökkenőmentes hatalomátadás került. Ebben a pillanatban gyógyulásra és megbékélésre van szükség."

"2020 kihívásokkal teli időszak volt népünk számára. A járvány... milliókat kényszerített otthonmaradásra, kárt okozott a gazdaságunknak, és számtalan életet követelt. A pandémia legyőzéséhez és a világ legnagyszerűbb gazdaságának újjáépítéséhez együtt kell dolgoznunk. Új hangsúlyt kell helyezni a patriotizmus, hit, jótékonyság, közösség és család polgári értékeire.

Fel kell eleveníteni a szeretet és a hűség szent kötelékeit, ami egy nemzeti családba kötnek össze bennünket.

Országunk polgárainak üzenem,

elnökükként szolgálni életreszóló megtiszteltetés volt, és nagyszerű támogatóimnak üzenem: tudom, hogy csalódottak, de szeretném, ha tudnák, hogy hihetetlen utazásunk csak most kezdődik. Köszönöm, Isten áldja önöket, Isten áldja Amerikát!"

(Daily Wire/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!