Vége: hitelesítették az elektori szavazatokat, Trump átadja a hatalmat Bidennek
Az elnök közleményben írta, nem ért ugyan egyet, de át fogja adni a hatalmat január 20-án
Vége: hitelesítették az elektori szavazatokat, Trump átadja a hatalmat Bidennek

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 01. 07.
A szerdai halálos kimenetelű ostrom után a kongresszus folytatta az elektori szavazatok hitelesítését. Több állam szavazataival kapcsolatban emeltek kifogást, ám ezek mindegyikét elutasította mindkét testület. Joe Biden választási győzelmét így az alelnök Mike Pence az összes elektori szavazat kihirdetését követően, hitelesítette. Trump is ígéretet tett, átadja január 20-án a hatalmat. 

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

Helyi idő szerint csütörtök hajnalban véget ért a kongresszus maratoni ülése, melynek végén Mike Pence alelnök az utolsó államok elektori szavazatait is felolvasta, majd hitelesítette. A végeredmény a számokat tekintve tehát 306-232 lett Joe Biden javára. 

 

 

A republikánus képviselők és szenátorok egy csoportja Arizonában, Nevadában, Michiganben és Pennsylvaniában is megtámadták az eredményeket, ám ezeket az indítványokat végül nagy többséggel leszavazta mindkét testület. 

Donald Trump a formális hitelesítést követően az alábbi közleményt adta ki:

"Habár egyáltalán nem értek egyet a választás kimenetelével, és a tények felbőszítenek, ennek ellenére rendezett módon történik majd a hatalomátadás január 20-án. Mindig is mondtam, hogy folytatni fogjuk a harcot, hogy biztosítsuk, a jogszerűen leadott szavazatokat számolják össze. Miközben most az elnökségek történetének legnagyszerűbb első terminusa végetért, ez csak a kezdete annak a harcnak, amivel Ismét Naggyá Tesszük Amerikát."

(CNN)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!