Négy ember vesztette életét a tegnapi "ostrom" során, 52 embert letartóztattak
Joe Biden győzelmét hitelesítették, beiktatásáig életben marad a rendkívüli állapot
Négy ember vesztette életét a tegnapi "ostrom" során, 52 embert letartóztattak

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 01. 07.
Biztosították a Capitoliumot, amit Trump-párti tüntetők rohamoztak meg tegnap, erőszakosan félbeszakítva az elektori szavazatokat hitelesítő ülést, és óriási káoszt okozva a fővárosban. Az erőszakos incidens során sokan megsérültek, és négy ember életét vesztette. Mára helyreállt a rend, és újrakezdődött a kongresszusi ülés.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

A zavargások nem sokkal azután törtek ki, hogy az elnök a elektori szavazatokat hitelesítő ülést levezető Mike Pence alelnököt arra kérte, utasítsa el bizonyos államok szavazatait. Amikor ezt elutasította, több tízezer Trump-támogató vonult a Capitolium elé, ahova később be is tört a tömeg egy része, és több erőszakos cselekmény is történt.  Nem sokkal később a képviselőház szintjét evakuálta a rendőrség, és Mike Pence alelnököt szintén kimenekítették az épületből. Az elnök, az alelnök, a hivatalba lépő elnök és alelnök és a szenátorok, képviselők is felszólítottak a zavargás befejezésére és a béke helyreállítására.

Lövöldözésre is sor került, illetve az épület közelében három csőbombát is találtak, melyet a hírek szerint biztonságos körülmények között megsemmisítettek. A rendőrség mellett bevetették a Nemzeti Gárdát is a rend helyreállítására.

A tegnapi nap folyamán lezajló incidens részleteiről készült beszámolónkat itt olvashatja el.

A Capitolium épületét végül biztosították, de a washingtoni rendőrfőnök, Robert Contee bejelentette, hogy a tegnapi napon mellkason lőtt nő belehalt sérüléseibe, és rajta kívül még hárman életüket vesztették. A BBC információi szerint a középkorú az amerikai légierő veteránja volt.

Ashli Babbitot a tegnapi nap folyamán mellbe lőtték, mikor tüntetőkkel együtt megpróbált bejutni a képviselőházba. A többi áldozat halálával kapcsolatban még nem sikerült megállapítani, biztosan összefügg-e az incidenssel.

Számos rendőrtiszt is megsérült a tüntetőkkel való összecsapás során, egyiküket kórházba is kellett szállítani.

Legalább 52 embert letartóztattak. Washington D.C. demokrata polgármestere, Muriel Bowser szerint a rendkívüli állapotot 15 napra meghosszabbítják Joe Biden január 20-ai beiktatásáig.

A szenátusi szintet helyi idő szerint délután fél négyre tették biztonságossá, a teljes épületet pedig este fél hatra sikerült megtisztítani a tüntetőktől.

A törvényhozók ezután kezdtek visszatérni a Capitolium épületébe, hogy folytassák Joe Biden választási győzelmét hitelesítő ülésüket. Erre helyi idő szerint este 8 órakor sor is került.

"Folytassuk a munkát"

- nyitotta meg Mike Pence az ülést. Több republikánus politikus a történtek hatására kihátrált az eredményt megtámadni tervező koalícióból.

Mitch McConnell republikánus szenátusi vezető az ülést a következő nyilatkozattal nyitotta meg

„Az Egyesült Államok és az Egyesült Államok Kongresszusa sokkal nagyobb fenyegetésekkel is szembenézett már, mint az a tömeg, amelyet ma láttunk. Korábban soha nem hagyta magát megfélemlíteni, és ma sem fogja”

- mondta. „Megpróbálták megzavarni demokráciánkat, kudarcot vallottak. Nem sikerült nekik. Nem sikerült a kongresszus meghiúsítására tett kísérlet. Ez a sikertelen felkelés csak még jobban aláhúzza, hogy az előttünk álló feladat mennyire döntő fontosságú a köztársaságunk számára."

Közben befejeződött az elektori szavazatok hitelesítése. Több állam szavazataival kapcsolatban emeltek kifogást, ám ezek mindegyikét elutasította mindkét testület. Joe Biden választási győzelmét így az alelnök Mike Pence az összes elektori szavazat kihirdetését követően, hitelesítette. Trump is ígéretet tett, átadja január 20-án a hatalmat. 

(Fox News/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!