Fordulat: megtámadja a választási eredmények hitelesítését egy sor republikánus szenátor
Sürgősségi felülvizsgálatot követelnek
Fordulat: megtámadja a választási eredmények hitelesítését egy sor republikánus szenátor

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 01. 04.
Tucatnyi republikánus szenátor, köztük a befolyásos Ted Cruz texasi politikus sürgősségi vizsgálatot követel és kifogást fog emelni január 6-án a novemberi elnökválasztás eredménye, Joe Biden győzelmének jóváhagyása ellen - jelentették be szombaton közös közleményben.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

Az elnököt formálisan decemberben választotta meg az úgynevezett elektori kollégium, amelynek tagjai minden államban az ottani győztes alapján adják le voksukat, amit a szövetségi törvényhozás, a Kongresszus két házának együttes ülésen kell jóváhagynia. Ezt a szavazást jövő szerdán tartják.

Ha egy állam szavazatai ellen egy szenátor és egy képviselő is kifogást emel, akkor a képviselőház és a szenátus külön-külön vitát folytat és szavaz arról, hogy helyt adjanak-e a kifogásnak.

Donald Trump hivatalban lévő elnök azt állítja, hogy széles körű csalások történtek, s valójában ő nyerte az elnökválasztást. Emiatt több helyen is bíróságon támadta meg az elnökválasztás eredményét, amelyet azonban jogi úton nem sikerült megváltoztatnia, és az általa vitatott államok választási tisztviselői is azt állítják, hogy nem történt választási csalás, valamint a szövetségi igazságügyi miniszter is úgy nyilatkozott, hogy nem találtak olyan, csalásra utaló bizonyítékot, amely érdemben meg tudná változtatni a voksolás kimenetelét.

Cruz és a többi republikánus szenátor ennek ellenére azt javasolja, hogy a kongresszus sürgősséggel állítson fel választási vizsgálóbizottságot, amely tíz napon belül világítsa át a választás eredményét a "vitatott" államokban, és a bizottság megállapításainak függvényében az államok dönthessenek arról, hogy a helyi törvényhozások felülvizsgálják-e a helyi elektori voksokat.

"A választási csalás folyamatos kihívást jelent, bár annak kiterjedése vitatott. Mindenesetre a 2020-as választást érintő csalásokkal és szabálytalanságokkal kapcsolatos állítások messze meghaladják az eddig tapasztaltakat"

- áll a nyilatkozatban.

A szenátorok az 1876-os elnökválasztást hozták fel precedensként, melynek során Samuel Tilden és Rutherford Hayes szállt ringbe az ország vezetéséért, és szintén választási csalással kapcsolatos aggályok merültek fel. 1877-ben , a választási bizottsági törvény alapján létrehoztak egy testületet, hogy az döntsön arról, mely szavazatokat számolják meg a vita elrendezése érdekében. 

"1877-ben a kongresszus nem söpörte félre ezeket az állításokat, sem a média nem titulálta demokráciát aláásni kívánó szélsőségeseknek, akik felvetették azokat. Ehelyett

a Kongresszus öt szenátorból, öt képviselőházi tagból és öt legfelsőbb bírából álló testületet hozott létre, hogy foglalkozzanak az üggyel és megoldják a vitát."

- szögezték le a nyilatkozatban.

Éppen ezért felszólították a Kongresszust, azonnal jelöljön ki teljes vizsgálati jogkörrel felruházott választási bizottságot, hogy tíz napos vizsgálatot folytathasson le a vitatott államok szavazataival kapcsolatban, mely után minden egyes állam értékelné az eredményeket, és szükség esetén speciális törvényhozási ülésen érvényesítené a szavazataikban beálló különbséget.

A republikánus szenátorok kikötik, hogy mindaddig nem hajlandóak hozzájárulni a választás eredményének január 6-ai megerősítéséhez, míg a sürgősségi vizsgálat le nem zárul, mert megítélésük szerint az érintett államokból érkező elektori szavazatok nem tekinthetőek szabályosan leadottnak és jogszerűen jóváhagyottnak, amíg ez meg nem történik.

Ez a két kitétel a jogi követelmény ahhoz, hogy a szövetségi kongresszus jóváhagyja az elektori választás eredményét.

Az új elnök beiktatására január 20-án kerül sor.

(MTI/CBN News/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!