"Itt az ideje, hogy lapozzunk" - Biden a demokrácia diadalaként könyvelte el az elektorok döntését
Trump ígéretet tett arra, hogy a beiktatásig folytatja jogi küzdelmét
"Itt az ideje, hogy lapozzunk" - Biden a demokrácia diadalaként könyvelte el az elektorok döntését

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2020. 12. 15.
Joe Biden demokrata elnökjelölt az erőteljes, igaz demokrácia diadalát ünnepelte beszédében, röviddel azután, hogy az amerikai elektorok 306-232 arányban megerősítették, hogy ő lesz az Egyesült Államok következő elnöke. A hivatalos bejelentésre január 6-án, az elnöki beiktatásra január 20-án kerülhet sor. Trump azonban egészen a beiktatásig folytatni akarja a jogi küzdelmet.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

Ahogy azt korábban megírtuk, Trump stábja egy 60 éves trükk segítségével még nyitva hagyott egy kiskaput, hátha sikerül január 20-áig hitelt érdemlően bizonyítani a kiterjedt választási csalások megtörténtét. Az elnök még a szavazás előtt, vasárnap azt nyilatkozta az elnök a Fox & Friendsnek, hogy nem tervezi elfogadni az Elektori Kollégium szavazását, szerinte "nincs még vége."

"Folytatjuk tovább és megyünk előre, számos helyi jogi ügyünk van még."

Úgy tűnik az elektorok december 14-ei szavazásáig nem sikerült áttörést elérni a bíróságokon, ám a Trump-stáb nem adja fel a jogi küzdelmet, most az elnök főtanácsadója, Stephen Millier nyilatkozta azt a Fox Newsnak, hogy egyedül a január 20-a van kőbe vésve az alkotmányban, így ők is addig fognak küzdeni Trump győzelméért. 

Az "elektori kollégium" hétfőn megerősítette Joe Biden győzelmét az elnökválasztáson, miután 306 elektori szavazatot sikerült begyűjtenie Trump 232 szavazatával szemben, az eredményeket január 6-án hirdetik ki hivatalosan.

Biden a demokrácia győzelmét ünnepelte a "fenyegető erőkkel" szemben

Biden a döntés utáni első, Delawaare-ben elmondott beszédében kijelentette, az amerikai demokráciát "nyomás alá helyezték, tesztelték és fenyegették", de "ellenállónak, igaznak és erősnek bizonyult", elítélve ezzel Donald Trump elnök jogi hadjáratát a választási csalások vádjainak kivizsgálására. 

Megköszönte továbbá az átlagembereknek, hogy "nem hagyták megfélemlíteni magukat" az elnök eredmény megváltoztatására irányuló törekvései során, melyek  véleménye szerint" olyan szélsőséges álláspontot képviseltek, melyet még sohasem látott".

Kioktatta továbbá a hivatalban levő elnököt arról, hogy a demokrácia lényegét képezi az emberek akaratának tiszteletben tartása, akkor is, ha az eredményeket nehéz elfogadni.

"A demokrácia lángját régen gyújtották meg a nemzetben, és tudjuk, hogy a járvány, a hatalommal való visszaélés sem olthatja ki azt"

- szögezte le Biden, hozzátéve,

"itt az idő, hogy lapozzunk, ahogy azt a történelem során mindig is tettük,

egyesüljünk és gyógyuljunk", de még "nehéz hónapok várnak" az Egyesült Államokra.

Az amerikai választási rendszerben valójában közvetlenül nem a választók, hanem az államok által választott elektorok döntenek az amerikai elnök és alelnök személyéről, ők azonban a legtöbb esetben a választók döntése szerint voksolnak. Erre került sor a tegnapi napon is 538 elektor részéről, akik helybenhagyták az eddigi eredményeket.

A döntésre egyelőre Trump nem reagált, de úgy tűnik egészen az elnöki beiktatásig igyekszik jogilag támadni az eredményeket.

Röviddel az elektori szavazás után bejelentette azonban, hogy William Barr főügyész, aki kijelentette, nincs megfelelő bizonyíték a széleskörű választási csalás vádjára, távozik posztjáról.

(BBC/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!