Ma szavaznak az elektorok Amerika következő elnökéről
A szavazatokat január 6-án számolják össze, az elnöki beiktatásra pedig január 20-án kerül sor
Ma szavaznak az elektorok Amerika következő elnökéről

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 12. 14.
Ma, december 14-én ül össze az amerikai államok által delegált 538 elektor, hogy szavazzon arról, ki lesz az Egyesült Államok következő elnöke. A jelöltnek a győzelemhez minimum 270 szavazatot kell begyűjtenie, melyre jelen körülmények között Joe Biden demokrata elnökjelöltnek van a legtöbb esélye.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

November 3-a, azaz a választások napja óta mind az 50 tagállam hitelesítette a szavazatokat é megnevezte elektorait, akik majd formálisan leadják szavazatukat az elnökre és az alelnökre.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Donald Trump elnök november végén egy újságírói kérdésre kijelentette, ha az elektorok Joe Biden mellett döntenek, akkor természetesen elhagyja a Fehér Házat. Hozzátette azonban, "még sok minden fog történni január 20-áig", azaz az elnöki beiktatás napjáig.

Republikánus és konzervatív elemzők is úgy vélik, a Legfelsőbb Bíróság hétvégi döntésével, mellyel elkaszálta Texas állam négy csatatérállami választási eredményeivel kapcsolatos keresetét, lezárul Trump jogi küzdelme, azonban az elnök kijelentette, hogy a "harc csak most kezdődik". Úgy tűnik, kihasználja a hátralevő 40 napot arra, hogy folytassa az elnökválasztás megfordításáért való küzdelmet

Mi az az elektori kollégium?

Amerikában nem közvetlenül a választók, hanem kisebb számú, államok által kijelölt elektorok döntenek az Egyesült Államok elnökének és alelnökének személyéről.

Az alaptörvény eredetileg lehetővé tette, hogy saját belátásuk szerint válasszanak elektorokat az államok akik végül az elnök és az alelnök személyéről döntenek, ez utóbbiak azonban mégis egy olyan rendszer mellett döntöttek, melyben

harminckét államban, valamint a fővárosban az elektoroknak arra kell szavazniuk, aki a legtöbb szavazatot kapta az általuk képviselt helyen.

Az államok szenátoraik és képviselőik száma alapján állíthatnak elektorokat, ezért mindegyik rendelkezik legalább három elektori szavazattal (két szenátornak és egy képviselőnek megfelelően), a népesebbek pedig értelemszerűen többel. Ez biztosítja, hogy minden államnak van beleszólása az elnökválasztásba, és nem csupán néhány nagyváros és vonzáskörzete dönti el, ki kerüljön a Fehér Házba.

Mi is fog történni ma?

Az elektorok összesen 538-an államaikban összegyűlnek és személyesen, papír alapú szavazócédulán keresztül voksolnak az elnök és az alelnök személyéről. Az, hogy pontosan hol kerül erre sor, azt az állami törvények határozzák meg, de általában a kapitóliumi épületekben vagy a kormányzó irodájában történik a szavazás.

Az elektori szavazatokat Washingtonba küldik, ahol a képviselőház és a szenátus fogja megszámolni őket január 6-án. Amint ez megtörténik,

a megválasztott elnököt, akinek minimum 270 elektori szavazatot kell megszereznie, január 20-án délben iktatják be hivatalába.

A jelenlegi, vitatott eredmények alapján Trump minden eddigi korábbi elnököt felülmúlva 74 millió szavazatot, a demokrata Joe Bident, aki 81 millió szavazatot szerzett, ezzel a demokraták a jelenlegi állás szerint 306 elektort szereznek, míg a republikánusok mindössze 232-őt, így úgy tűnik, hogy az utóbbi jelölt viszi a pálmát a versenyben. 

(CNN/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!