Vége a dalnak? A Legfelsőbb Bíróság elkaszálta a Trump-párti keresetet
Texas állam próbálta meg érvényteleníttetni négy csatatérállam eredményeit
Vége a dalnak? A Legfelsőbb Bíróság elkaszálta a Trump-párti keresetet

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2020. 12. 12.
Még republikánus és konzervatív elemzők is úgy vélik, a Legfelsőbb Bíróság mostani döntésével lezárul a Trump-stáb által indított jogi küzdelem a választás kimenetelének megfordítására. Az utolsó erőfeszítést Texas állam indította el a bírói testületnél, a fél Republikánus párt felsorakozott a kereset mögött. Eredménytelenül. 

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

Már előzetesen sem adtak sok esélyt annak, hogy 2-3 nappal a végső döntést jelentő elektori szavazás előtt a Legfelsőbb Bíróság helyt adna a választás végső kimenetelét kétségbe vonó keresetnek. Texas állam képviseletében az állam legfőbb ügyésze indított keresetet, mely szerint érvényteleníteni kívánta Biden győzelmét. A keresetben arra hivatkozott, hogy négy állam, köztük Georgia, Michigan, Pennsylvania és Wisconsin megsértették a választás integritását azzal, hogy jelentős változtatásokat léptettek érvénybe a választás menetével kapcsolatban november 3-át megelőzően, valamint az államban nem sikerült hitelt érdemlően cáfolni a választási csalásokkal kapcsolatos vádakat. 

Meghallgatás sem lesz

A keresethez 17 másik republikánus vezetésű szövetségi állam, valamint számos képviselőházi republikánus is csatlakozott. Trump is beállt a kereset mellé, mint felperes. 

Mindezt hiába, mert az amúgy konzervatív többségű Legfelsőbb Bíróság elutasította a keresetet, mert szerintük jogilag nem sikerült megalapozni azt, hogy mi az érdeke Texasnak abban, hogy egy másik államban miként folytatják le a választást. 

Az Egyesült Államokban egyébként mind az 50 államban és a fővárosban is jóváhagyták a november 3-ai elnökválasztás eredményét. Trump stábja több próbálkozást is tett arra, hogy szövetségi bírósági szinten, majd a Legfelsőbb Bíróság szintjén bizonyítsák Biden győzelmének törvénytelenségét. Eddig szinte minden próbálkozás eredménytelenül zárult. 

Éles kritikák érték a Legfelsőbb Bíróság döntését

Allen West, a texasi Republikánus Párt vezetője szerint a törvénykövető államoknak saját uniót kellene alkotniuk, miután a Legfelsőbb Bíróság elutasította az állam keresetét Biden győzelmének érvénytelenítésére. Allen szerint a testület ezzel azt jelentette ki, hogy egy állam megszegheti a saját választási törvényeit és alkotmányellenes döntéseket hozhat anélkül, hogy vállalnia kellene ezért a következményeket. 

"A döntés precedenst teremt arra, hogy azok az államok, amelyek megsértik az Egyesült Államok alkotmányát, most már nem vonhatóak felelősségre."

Rudy Giuliani, Trump ügyvédje a Newsmaxnak nyilatkozva azt mondta, hogy nincs még vége a jogi küzdelmüknek, mert a keresetet a megalapozottság alapján utasították el, nem pedig a vádpontokat cáfolták. 

Trump ügyvédje szerint szörnyű hibát követnek el a bíróságok azzal, hogy úgy akarnak kimaradni a választási vitákból, hogy nem is adnak engedélyt a meghallgatásra. Ezzel az összes vitapont nyitott kérdés marad minden amerikai számára, így rengeteg kérdés marad megválaszolatlanul. 

Trump jelöltjei is ellene szavaztak

Külön érdekesség, hogy a Legfelsőbb Bíróságban mind a három olyan jelölt, akit Trump nevezett ki elnöksége során, a kereset ellen szavazott. Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh és Amy Coney Barrett sem kívánt véleményt megfogalmazni, csak a meghallgatás ellen szavaznak. 

A kilenctagú testületben viszont két konzervatív bíra, Clarence Thomas és Samuel Alito a meghallgatás mellett voksolt, őket még az idősebb és a fiatalabb George Bush nevezte ki évekkel ezelőtt. 

Mark Levin, az egyik leghallgatottabb konzervatív rádiós műsorvezető úgy fogalmazott, a konzervatív bírók a saját torkukat vágták el, mivel a georgiai szenátor-választáson (ahol hasonló vitatott választási szabályok lesznek érvényben) a demokraták megszerezhetik a Szenátusban is a többséget. Ez viszont a Legfelsőbb Bíróság összetételére is kihatással lehet, ha a demokraták beváltják azt a korábbi felvetésüket, hogy felduzzasztanák a testületet liberális jelöltekkel. 

(Foxnews, Newsmax, Breitbart, CNN)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!