Betörtek a tüntetők a Capitoliumba, félbeszakadt az elnökválasztást hitelesítő ülés
Polgárháborús hangulat uralkodik Washingtonban, óriási a káosz
Betörtek a tüntetők a Capitoliumba, félbeszakadt az elnökválasztást hitelesítő ülés

Fotó: AP Photo/Andrew Harnik

2021. 01. 06.
Káoszba fulladt az elektori szavazatokat hitelesítő kongresszusi ülés a Washington D.C.-ben, mikor Donald Trump amerikai elnököt támogató tüntetők egy csoportja megrohanta a Capitolium épületét és az útjukat álló rendőrökkel is dulakodni kezdtek. Az épületben zárlatot rendeltek el, Mike Pence alelnököt kimenekítették. Cikkünk folyamatosan frissül.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

Élő közvetítésünk itt véget ér. Reggel jelentkezünk a legfontosabb fejleményekkel, és elemezzük a történteket.

23:57 - Helyi idő szerint még ma befejeznék az elektori szavazatok hitelesítését

Joe Manchin demokrata szenátor úgy nyilatkozott a CNN-nek, hogy többen úgy hiszik, még a mai nap folyamán befejezhetik a szavazatok hitelesítését, hiszen nem fogják hagyni, hogy "megfélemlítse őket a csőcselék". Josh Hawley republikánus szenátor is kijelentette, "a kongresszusnak vissza kell térnie, és be kell fejezni a feladatát".

23:51 - A Capitolium épülete már biztonságos

Sajtóértesülések szerint egy helyszíni parancsnok szerint az amerikai Capitolium épületét sikerült biztonságossá tenni.

A capitoliumi rendőrség körülbelül 20 embert vett őrizetbe, akit a sajtó munkatársait műanyag bilincsekkel megkötözve láttak elhagyni az épületet.

23:47 - 13 embert őrizetbe vett a washingtoni rendőrség

Legalább tizenhárom embert őrizetbe vettek a Capitólium ostroma kapcsán, nyilatkozta a washingtoni rendőrfőnök, Robert Contee. A letartóztatottak egyike sem helyi lakos.

A rendőrfőnök beszédében hozzátette, számos rendőrtiszt megsérült az incidens során, és több fegyvert is lefoglaltak az intézkedéseik során.

23:43 - Valószínűleg sikerült kimenekíteni az elektori szavazatokat, mielőtt beértek volna a tüntetők

Egy törvényhozó szerint sikerült a szenátusi emeletről kimenekíteni az elektori szavazatokat, mielőtt a tüntetők bejutottak volna. Jedd Merkley szenátor tweetelt a földre szóródott szavazati lapokról is.

"Ha a rátermett embereink nem ragadták volna meg őket, a csőcselék el is égette volna azokat"

23:41 - Letiltja a Twitter Trump tüntetőket csitító videójának továbbosztását

Sean Davis, a The Federalist alapítója szerint nem engedi az elnök hazamenetelre és a jogrend tiszteletére felszólító videójának továbbosztását.

"Őrület. A Twitter azt állítja, hogy Trump békefelhívását nem lehet retweetelni, mert erőszakot szít."

23:35 - Továbbra is a Capitoliumban vannak a tüntetők

A CNN-nek nyilatkozó volt washingtoni rendőrfőnök szerint azért halad lassan a helyzet kezelése, mert valószínüleg koordinált műveletet készítenek elő a környéken gyülekezve.

23:21 - "Kétharmados többségnek" felelhet meg Biden győzelme

Ifjabb Lomniczi Zoltán jogász az M1 elemző műsorában elmondta, január 20-át követően minden hatalmi ág a demokraták kezében lesz, ami jogilag majdnem akkora mozgásteret ad nekik, mint a "kétharmad".

23:15 - A kongresszusi vezetőket katonai bázisra menekítik

A CNN információi szerint folyik a kongresszusi vezetők evakuálása a Washington D.C. beli Fort McNair katonai bázisra.

23:10 - Nem tudni, mikor folytatódhat a kongresszusi ülés

Egyelőre nem világos mikor folytatódhat a Joe Biden választási győzelmét megerősítő elektori szavazatok hitelesítésére összehívott kongresszusi ülés, a vezetés előbb a jelent helyzet feletti kontrollt szeretné helyreállítani.  

“A Capitolium biztonságának helyreállítása most zajlik. Amint megtörtént, visszatérünk alkotmányos kötelességünk betöltéséhez. Ez az Egyesült Államok. Nem fogjuk engedni, hogy a csőcselék uralma aláássa a jogállamiságot,"

- nyilatkozta Hakeem Jeffries vezetőségi tag a jelenlevő riportereknek.

Eddig csak Alabama és Alaszka elektori szavazatait, azaz összese 12 szavazatot hitelesített a kongresszus, 12 elektori szavazatot sikerült hitelesíteni az 538-ból. Mind Trump szavazata volt.

23:00 - Három gyanús szerkezetet találtak a Capitolium közelében a nap folyamán

A Fox News egy helyi hatósági személytől úgy értesült, hogy legalább három, fekete csőbombának látszó tárgyat találtak a Capitolium épülete környékét a mai nap folyamán, melyekből huzalok lógtak ki.

Még mindig nem világos, hogy valódi robbanószerkezetekről van-e szó.

22:32 – Közben az AP odaítélte a másik szenátori győzelmet is a demokratáknak

Ezzel a szenátus is demokrata többségűvé válik. Mindhárom törvényhozó testületben a demokraták vannak többségben.

 

22:26 – Közben füstgránátokkal próbálják meg kiüríteni az épületet

A CNN tudósítása szerint a rendfenntartó erők füstgránátokkal igyekeznek kiüríteni a Capitolium épületét. Több száz rendőr hatolt be az alsó szintre. A CNN közben úgy értesült, hogy a szenátus nem tervezi, hogy a közeljövőben folytatják az elektori szavazatok hitelesítésével kapcsolatos ülést.

22:24 – Trump: szeretünk titeket, de most ideje hazamenni

Donald Trump a Twitter oldalára töltött fel egy videót, amiben megismételte a választási csalások vádját és arra kérte a tüntetőket, hogy most már menjenek haza. 

 

22:19 - Televíziós beszédet követel Biden Trumptól

 

22:16 - Biden is beszédet mondott

A megválasztott elnök Joe Biden úgy fogalmazott, hogy a demokráciát példátlan támadás érte. "Hadd legyek világos. A Capitoliumnál látható kaotikus jelenetek nem jelképezik az igazi Amerikát. Nem reprezentálják azt, akik vagyunk. Amit látunk, az szélsőségesek egy kis csoportja, akik a törvénytelenséget választották." - fogalmazott a demokrata elnökjelölt. 

21:58 – Mike Pence is üzent

"Ennek Most Azonnal Véget Kell Vetni" - üzente az amerikai alelnök. Mint írja, a békés tüntetéshez mindenkinek joga van, de a Capitolium megtámadását nem fogják tolerálni.

 

21:54 – Ivanka Trump: Amerikai Patrióták - ez elfogadhatatlan!

Donald Trump lánya a Twitteren amerikai hazafiaknak nevezte az ostromlókat. Igaz, azt is írta, hogy elfogadhatatlan a viselkedésük.

Ivanka Trump Twitter-üzenete

21:49 – Legutoljára 1814-ben történt ilyen

A Fox News elemzője, Chad Pergram emlékeztetett rá, legutoljára akkor támadtak meg így amerikai kormányzati épületet, amikor a britek felégették a Capitoliumot a Bladensburgi csata után. 1814 augusztus 24-én. 

Nem most volt.

21:47 - Trump Washingtonba vezényli a Nemzeti Gárdát

Erről az elnök szóvivője tájékoztatott. 

 

21:41 – Fegyvert szegeznek a betörni szándékozó tüntetőkre

Megdöbbentő felvételek tucatjait töltik fel az internetre. A képviselőháznál a rendőrök a fegyverüket elővéve védik az elbarikádozott bejáratot, tüntetők dörömböltek az ajtón, mielőtt az üléstermet kiürítették volna. Az ajtó üvege ki van törve.

 

21:30 – Egy tüntetőt mellkason lőttek

Egy nő kritikus állapotban került kórházba, miután a Capitoliumban mellkason lőtték - állítja több hírforrás is. 

21:24 – A felbőszült tüntetők poroltóval fújkálnak

 

21:13 – Trump ismét tweetelt

"Mindenkit arra kérek, aki a Capitoliumban tartózkodik, hogy maradjon békés. Ne legyen erőszak! Emlékezzetek, mi vagyunk a Törvény és Rend pártja. Tiszteljük a törvényt és a rend őreit. Köszönöm!" - írta az elnök a közösségi oldalon. 

 

21:09 – Újabb videó a betörésről

 

20:51 – "Trump nyerte a választást!"

A Huffington Post riportere ikonikus képen posztolt az imént Twitteren. Az egyik tüntető besétált az ülésterembe, beült az ülésvezető székébe és felemelt ököllel kiabálta: Trump nyerte a választást. 

 

20:44 – Lövések az ülésteremben

Egy kongresszusi riporter arról számolt be, hogy egy tüntető lövöldözött az ülésteremnél, miközben az ajtó túloldalán a biztonságiak megpróbálják elbarikádozni a bejáratot. 

 

20:27 – Maradjanak békések!

Miután Mike Pence-t ostorozta azért, mert nem mutatkozott hajlandónak az elektori szavazatokat elutasítani, Donald Trump elnök a Twitteren szólította fel a tüntetőket, hogy működjenek együtt a hatóságokkal és maradjanak békések. 

 

20:22 – Teljes a káosz a Capitoliumban

Benti újságírók arról számoltak be, hogy a szenátus terméből Mike Pence amerikai alelnököt azonnal kimenekítették, miközben a rendőrök mindenkinek azt kiabálták, hogy azonnal zárkózzon be az irodáiba, mert demonstrálók törtek be az épületbe. 

20:16 – Betörtek az épületbe

A Trumpot éltető tüntetők betörtek a Capitolium épületébe. A szenátus termében éppen azt vitatták meg, hogy megtámadják Arizona állam elektori szavazatait. 

 

20:12 – A teljes Capitolium dombot lezárták

Annyira eszkalálódott a helyzet, hogy a teljes környéket lezárták a rendőrök.

20:03 – Egyre súlyosabb a helyzet

Már az épületek köré emelt barikádokat ostromolják a tüntetők. A szenátus termében ülő sajtómunkatársakat arról tájékoztatták, hogy egy másik helységbe fogják menekíteni őket, ha az ostromlóknak sikerül bejutniuk az épületbe. S rájuk is zárják az ajtót. 

19:46 – Csőbombákról is érkezett hír, ezért kellett evakuálni

Virginia demokrata képviselője számolt be arról, hogy az irodáját evakuálták a biztonságiak, miután hírt kaptak arról, hogy csőbombákat helyezhettek el az épületnél. Mint a Twitteren írja, lövéseket is lehetett hallani. 

19:35 – Evakuálni kellett a kongresszusi irodákat, miután tüntetők áttörték a kordonokat

Videók sorát töltötték fel az internetre, amelyeken az látható, hogy a Washingtonba meghirdetett nagygyűlés résztvevőinek egy csoportja egyszerűen megrohanta a Capitolium épületét. 

 

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!