Nyolc dolog, amire érdemes figyelni a ma esti elnökjelölti vitán
Donald Trump és Joe Biden összecsap a kamerák előtt
Nyolc dolog, amire érdemes figyelni a ma esti elnökjelölti vitán

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 09. 29.
Kedd éjjel tartják az Egyesült Államokban az első elnökjelölti vitát. Az esemény nem csak azért kiemelt fontosságú, mert egy példátlan válsághelyzetben és rendkívül megosztott társadalmi háttérrel feszül egymásnak Joe Biden és Donald Trump, hanem azért is, mert a kampány eddigi fordulatai alapján a lehető legizgalmasabbnak is ígérkezik. Összeszedtük a 8 legfontosabb dolgot, amire érdemes figyelni a mai este során. 

1. DoppingTesztet!

Donald Trump szokásához híven már a sípszó előtt megkezdte a küzdelmet Joe Bidennel, akitől gyógyszertesztet követelt. Az elnök azt szerette volna ezzel kideríteni, hogy a demokrata párti politikus vajon kap-e bármilyen, a teljesítményét növelő, élénkítő szert a Clevelandben tartandó megmérettetés előtt. Megjegyzése ugyan nem elegáns, de kétségkívül megalapozott: Biden az elmúlt időszakban rendkívül keveset szerepelt nyilvánosan a médiában, kerülte a kritikus újságírói kérdéseket, interjúkat. Ennek ellenére nem egyszer előfordult, hogy belekavarodott saját mondanivalójába. 

 

 

Trump éppen ezért gyakorta hangoztatja, hogy kettejük mentális képességei nincsenek azonos szinten, Biden egyszerűen egészségileg és mentálisan sem alkalmas az ország vezetésére. A vitán ha ez nem is derül ki teljesen, a nézők kaphatnak egy erős benyomást. 

2. Súgnak Biden fülébe? 

A Fox News információi szerint a két jelölt kampánystábja több extra rendelkezést is próbált hozni az első vita előtt. Ezek egyike az volt, hogy a Biden-stáb el akarta érni, hogy a vita során tartsanak fél óránként egy-egy szünetet, ezt a másik oldal elutasította. Bidenék pedig azt a javaslatot utasították el, hogy egy független vizsgálócsoport ellenőrizze, hogy a jelöltek fülében nincs-e esetleg olyan elektronikus eszköz, amivel segíthetnék a jelöltek válaszadásait. Mindezt úgy, hogy sajtóhírek szerint pár napja még belementek ebbe a megállapodásba. 

Trump stábjának a felvetése szintén nem előzmény nélküli. A kampány során többször is téma volt, hogy Biden még a legegyszerűbb baráti interjúknál és a saját "kötetlen" beszédeinél is szövegfelolvasót használt. Több kínos lebukást kamerára is rögzítettek. 

3. Moderált moderátor 

Az első vita fő moderátora a Fox News műsorvezetője, Chris Wallace lesz, akiről köztudott, hogy a republikánus csatornához való kapcsolódása ellenére több mint kritikus Donald Trumppal szemben. A Breitbart össze is szedett a vitát megelőzendő 15 olyan alkalmat, amikor a műsorvezető Trumpot támadta. Az este nagy kérdése tehát, hogy a moderátor meg tud-e maradni legalább semleges szerepben, vagy pedig egyoldalúvá válik-e a vita lebonyolítása, amire négy évvel ezelőtt is volt példa. 

4. Megválaszolatlan kérdések

Napok óta az amerikai elnökválasztási kampány legfontosabb kérdése, hogy vajon sikerül-e még a választások előtt betölteni Ruth Ginsburg alkotmánybíró megüresedett helyét a Legfelsőbb Bíróságban. A döntés azért is életbevágóan fontos, mert Trump jelöltjének az elfogadásával végre egyértelműen konzervatív többségű lehet az a testület, ami az elnöki ciklusokon átívelve évtizedekre meg tudja határozni az ország irányát. Nem véletlen, hogy a demokrata oldalról ezt minden áron megakadályoznák.

Ha máshogy nem is, felvetették annak a lehetőségét, hogy Biden esetleges győzelmét követően kibővítenék a 9-tagú testületet, így átbillentve a mérleget a liberális oldalra.

Arra viszont sem Joe Biden, sem Kamala Harris nem volt hajlandó válaszolni az újságíróknak, hogy vajon ők támogatnának-e egy ilyen anti-demokratikus lépést. Talán majd ma este. 

5. Hunter Biden

Miközben Trumpot többször is megpróbálták elmozdítani a hivatalából az úgynevezett impeachment eljárás keretében, az egyik próbálkozás éppen Joe Bidenre égett rá. Az ukrajnai eseményekkel kapcsolatban azzal vádolták az elnököt, hogy hivatalával visszaélve próbálta megzsarolni az ukrán vezetést, politikai hasznot húzva ebből. Később a Szenátus azonban éppen az ukrajnai eseményekkel kapcsolatban derítette ki, hogy Joe Biden alelnöki ciklusa alatt, fia Hunter Biden több korrupciós ügyben is érintett volt. A demokrata jelölt mindezidáig vehemensen elzárkózott a válaszadás alól. 

6. Nem szabad lebecsülni Bident

A sorozatos nyelvbotlások, ügyetlenkedések, furcsaságok ellenére szakrétők is figyelmeztetnek - nem lehet lebecsülni Joe Bident. Van a háta mögött 47 év politizálás, a jelenlegi demokrata előválasztási folyamatban is képes volt maga mögé gyűrni 12 kihívót. Ha másért nem is, a rendkívül komoly demokrata kampánystáb miatt mindenképp komolyan kell venni Bident. Kérdés, hogy Trump ellen elég lesz-e ez a politikai múlt és ez a csapat. 

7. Trump arról beszél, amiről akar

Több konzervatív oldal is írt arról, hogy számos fontos téma kimaradt az előzetesen meghatározott témák közül, ami viszont Trumpot segíthetné. A republikánus elnök ennek ellenére viszonylag szabadelvű, így simán szóba hozhat bármilyen területet, ami a helyzetét erősítheti. A Legfelsőbb Bírósággal kapcsolatban például hangsúlyozhatja az életpártiságát, míg a gazdaság tekintetében megemlítheti, hogy milyen eredményeket értek el a járvány ellenére az elmúlt négy évben. Köztük például a feketék körében sikerült rekordméretekben lefaragni a munkanélküliséget.

8. Elfogadja a választás eredményeit? 

Ha már Biden esetében felvetettük a megválaszolatlan kérdéseket, mindenképp meg kell említeni, hogy Donald Trump sem adott megnyugtató választ a szavazóknak a tekintetben, hogy elfogadná-e a választások eredményeit akkor, ha adott esetben veszítene. Nyilván itt lehet emlegetni a levélben történő szavazás során történő esetleges csalási lehetőségeket, de végső soron mobilizálhatja a demokrata tömegeket, ha Trump megerősíti őket abban a hitben: hogy esze ágában sincs távozni a Fehér Házból, még vereség esetén sem. 

Persze a kettős mérce itt is él, hiszen éppen a Daily Beast leplezte le a minap, hogy a demokrata lobbicsoportok, részben Soros György támogatásával tömeges zavargásokra készülnek, ha Trump nem távozik. Igazából a választás eredményétől függetlenül anarchikus állapotokra készülnek. 

Megosztaná véleményét másokkal is? A Facebook-oldalunkon megteheti: 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!