A Trump-Biden vita 10 legviharosabb jelenete - videó
"Fogd be", "bohóc", "tanulatlan tuskó" - személyeskedésből nem volt hiány
A Trump-Biden vita 10 legviharosabb jelenete - videó

Forrás: Youtube/CSPAN

2020. 09. 30.
Magyar idő szerint szerda hajnalban megtartották az amerikai elnökjelöltek első televíziós vitáját. A legtöbb sajtóorgánum teljes káoszként értékelte az este másfélórás diskurzusát, amely során még a moderátor sem maradt ki az adok-kapokból. Kiválogattuk a vita legpikánsabb jeleneteit. Íme: 

1. Inkább az Antifáról beszéljünk

Donald Trumpot rendszeresen vádolják azzal, hogy nem ítéli el a szélsőjobboldali, neonáci szervezetek ténykedését, holott ezt a regnáló amerikai elnök többször is megtette. A ma esti vitában is előkerült ez a vád, mire Trump jelezte: jelenleg sokkal nagyobb probléma az Antifa és a szélsőbaloldal által generált erőszak, mint a szélsőjobboldali cselekmények, amiket bármikor kész elítélni. Biden abszurd módon azt állította, hogy az Antifa az egy ideológia és nem egy szervezet.

 

 

2. Tényleg azt mondta, hogy "Allah akaratából"?

A Twitter közönsége egyszerűen nem tud nyugovóra térni a fölött, hogy vajon Joe Biden a vita egyik pontján tényleg azt találta-e mondani, hogy Inshallah, azaz "isten (allah) akaratából". A téma éppen az volt, hogy Donald Trump vajon mennyi adót fizetett be korábban a bevételei után, mire az elnök elmondta, hogy több millió forintot fizetett és hamarosan nyilvánosságra is fogja hozni a pontos számokat. Mire Biden megszólalt: Mikor? Inshaallah? Legalábbis a felvételeken ez hallatszik. Az arab nyelvű twitterezők jelezték, hogy ha Biden ezt mondta, akkor teljesen pontosan használta a kifejezést, ami azt is jelenti a köznyelvben, hogy valami "soha" nem fog megtörténni. 

 

 

3. "Befognád már végre?"

Az este egyik legfontosabb kérdése a Legfelsőbb Bíróságot tekintve az volt, hogy Joe Biden vajon tervezi-e az esetleges győzelmét követően, hogy bővíti a testület helyeinek a számát. Ezzel a demokrata jelölt mesterséges, és antidemokratikus módon írná felül a bíróság konzervatív többségét. Habár a demokrata oldalról többen felvetették, Joe Biden sosem volt hajlandó válaszolni az újságírók kérdésére e tekintetben. A vita során sem, ezért Trump igyekezett újra és újra feltenni a kérdést - mire Biden úgy reagált: would you shut up? (magyar: befognád már végre?)

 

 

4. "Feltehetem a kérdést?"

A legtöbb kritika a vitát követően a műsorvezetőt, Chris Wallace-t, a Fox News műsorvezetőt érte, aki nem volt képes mederben tartani a beszélgetést. Az ABC össze is szedte a műsorvezető összes kudarcba fulladt próbálkozását, amikor megpróbált keretet adni a vitának. Időnként úgy tűnt, Donald Trump nem csak Joe Bidennel, hanem a műsorvezetővel is vitázott. 

 

 

5. "Ez egy bohóc!"

Joe Biden a vita záró jelenetében bohócnak nevezte Donald Trumpot, talán az este legszemélyeskedőbb megjegyzése volt: 

 

 

6. Trump beszólására még a műsorvezető is elneveti magát

A konzervatív oldal egyik nagy fegyvere, amivel a kampány során támadták Bident, hogy végig a pincéjében bújkál és nem találkozik a választóival. Ez zömében annak is köszönhető, hogy a demokrata jelölt a járványra hivatkozva csak nagyon kis létszámú, visszafogott rendezvényeket tart, szemben Trump olykor tízezreket megmozgató nagygyűléseivel. Az elnök nem mulasztotta el megjegyezni, hogy Biden azért nem meri ugyanezt tenni, mert "senki sem jönne el".

 

 

7. "Joe, a szélsőbal az ujja köré csavart téged"

Donald Trump egyik legütősebb monológja az este során az volt, amikor szembesítette Joe Bident azzal, hogy az elmúlt hetek, hónapok utcai zavargásai és rendbontásai zömében annak köszönhető, hogy a baloldali városvezetés nem hajlandó elkötelezni magát a törvény és a rend mellett, ahogy a demokrata elnökjelölt sem. 

 

 

8. Példátlan csalás várható?

A vita egyik másik kulcskérdése az volt, hogy sikerül-e rábírni Trumpot arra, hogy megnyugtassa a választókat: amennyiben nem győz, átadja hatalmát. Az aggodalom nyilván alaptalan, főleg úgy, hogy 2016-ban a demokrata oldal volt az, amely megpróbálta minden eszközzel vitatni Trump teljesen egyértelmű győzelmét. Most Trumpot vádolják előzetesen ugyanezzel, mire az elnök azt a többszörösen felvetett aggodalmát ismételte, hogy a postai úton történő szavazás rengeteg csalásra adhat majd lehetőséget. 

 

 

9. "A fiadnak munkája sem volt, amíg nem lettél alelnök."

A Trump-stáb kiemelt témaként kezeli Hunter Biden ügyét, aki a volt demokrata alelnök korábbi évei alatt több korrupciós ügyben is érintett volt. Trump felvetette, hogy Hunter Bident kirakták annak idején a seregből, voltak drogproblémái és Biden alelnöki ciklusa alatt pedig gyanús üzleteket bonyolított Ukrajnában, Kínában és Oroszországban is. 

 

 

10. "A legnagyobb maszk, amit valaha láttam"

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban többször is felmerült a szükséges maszkhasználat. Trump a vita egy pontján elő is vette a zsebéből a maszkját, jelezve, hogy bármikor felrakja, amikor szükségét érzi. Bidenre utalva úgy fogalmazott, ő akkor is óriási maszkot hord, ha kétszáz méterre van bárkitől. Az amúgy Trump-kritikus Megyn Kelly meg is jegyezte a Twitteren, hogy ezen a megjegyzésen még az ő gyerekei is hangosan nevettek. 

 

 

Természetes a vita során még ennél is több szópárbaj és parázs adok-kapok volt, amit az olvasók magyarul is megnézhetnek csütörtökön este 10 órától az ATV csatornáján. 

Megosztaná véleményét másokkal is? A Facebook-oldalunkon megteheti: 

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!