A liberálisok nem szeretnének elnökjelölti vitát
Felszólították Joe Biden-t, hogy akármit is tesz, nehogy belemenjen a vitába Trumppal
A liberálisok nem szeretnének elnökjelölti vitát

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Miközben Biden egyre többször blamálja magát nyilvános megszólalásaival, a liberális elit nem egy képviselője ad hangot azon véleményének, hogy ne legyenek nyilvános tévéviták.

Joe Biden elmeállapota szinte a kampány kezdetétől fogva forró téma. Tény, hogy a Trump által „Álmos Joe”-nak keresztelt jelölt megszólalásai nem kis mértékben aggodalomra adnak okot mentális egészségével kapcsolatban.

A Trump-kampány igyekszik is ezt meglovagolni, nem egy összeállítást lehet találni az interneten, amikben Joe Biden tíz évvel ezelőtti beszédeit hasonlítják össze a 2020-as kampányban tett megszólalásaival. Az egyébként tényleg látványos különbségeket bemutató videók célja (a demokrata jelölt lejáratásán túl), hogy cáfolja azt a liberális érvelést, miszerint Biden beszédei a gyerekkori dadogás nyomait viselik magukon.

A liberális oldal ugyanis (élen a mainstream médiával) igyekszik bagatellizálni Joe Biden össszezavarodásait, értelmetlen, összefüggéstelen megszólalásait, és az egészet úgy beállítani mintha csak Trump próbálná meg felfújni a jelenséget. Sokszor azzal vágnak vissza, hogy csak a 2016-os módszereihez nyúl, amikor Hillary Clinton elmeállapotát kérdőjelezte meg.

A vita eldöntésére konzervatív oldalról többször felvetették, hogy mindkét jelölt csináljon kognitív tesztet, és hozza nyilvánosságra az eredményeket. Trump előszeretettel dicsekszik saját tesztje eredményeivel, mivel nagyon jó pontszámot ért el. Joe Biden azonban mindeddig nem volt hajlandó teszteltetni magát. Mikor egy riporter erről kérdezte, ő ingerülten így felelt:

„Hagyjuk már! Ez olyan mintha megkérdezném tőled, hogy mielőtt bejöttél volna ebbe a műsorba, tesztelted-e magad, hogy kokainoztál-e. Mit gondolsz, he? Drogos vagy?”

 

Egy kampányeseményen pedig kijelentette, hogy a kognitív képességei folyamatos tesztelésnek vannak kitéve minden egyes nap (utalva ezzel a kampány kihívásaira), emellett elmondta azt is, hogy nem fogja teszteltetni magát, döntse el a nép, hogy alkalmasnak tartja-e az elnöki posztra.

direkt rejtik el a nyilvánosság elől?

A konzervatív kritikusok szerint azonban a stábja és az egész liberális oldal pontosan azon dolgozik, hogy jelöltjüket minél jobban elrejtsék a nyilvánosság elől. Kayleigh McEnany, a Fehér Ház szóvivője márciusban kijelentette, hogy Biden-kampány egymás után mondja le a rendezvényeit, de ezt valójában nem a koronavírus veszélye miatt teszi, hanem hogy jelöltjét minél jobban távol tartsa a nyilvános szereplésektől.

„Mindössze hét percet hagyják mindig beszélni. Helyesebb volna a részükről azt mondani, hogy azért törlik ezeket a rendezvényeket, hogy az emberek ne lássák Bident a közönség előtt szétesni.”

Ezt a vádat erősíti az a jelenség is, hogy ugyan Biden állítása szerint kész vitázni Trumppal, és a stábja már meg is egyezett vele három tévévitában, a liberális holdudvarban egyre többen adnak hangot azon véleményüknek, hogy Bidennek nem kéne vállalnia ezeket.

Az egyik első és legjobban elhíresült eset Joe Lockhart-nak, Bill Clinton korábbi kampányfőnökének a CNN-en megjelent véleménycikke, melyben azt javasolta Bidennek, hogy

„akármit is tesz, ne vitázzon Trumppal”.

 

Az elnöki vita értelmetlenségét bizonygatják

Szerinte teljesen értelmetlen olyan emberrel vitába szállni, aki képtelen megmaradni a tények mellett. Lockhart szerint jobban megéri vállalni a republikánus oldalról jövő felháborodást a viták kihagyása miatt, mint azt a megnyerhetetlen helyzetet, ahol egy olyan személlyel kell vitatkozni, aki képtelen igazat mondani. „Trump a Washington Post szerint több mint 20 ezer hamis állítást tett már” – bizonygatta cikkében. Az persze érdekes kérdés, hogy a hírhedten és elfogultan Trump-ellenes napilap miért számít megbízható mércének e tekintetben.

Azonban nem Lockhart az egyetlen, aki nem szeretne szeptember-október fordulóján tévévitákat látni.

Zac Petkanas, Hillary Clinton volt főtanácsadója szerint Trump „nem legitim jelölt”. Thomas Friedman, a New York Times rovatvezetője kijelentette, hogy Bidennek csak akkor szabadna vitáznia, ha Trump nyilvánosságra hozza az adóbevallását és beleegyezik, hogy egy független bizottság valós idejű tényellenőrzést folytasson a viták alatt.

Elizabeth Drew, a Times újságírója szerint pedig a viták nem alkalmasak arra, hogy a jelöltek vezetői képességeit megmutassák.

Legutóbb pedig még a híres humorista, Jimmy Fallon, a The Tonight Show házigazdája is kikelt a tévéviták ellen.

„Mi szükségünk vitákra? Ki az, aki még bizonytalan? Ki az, aki úgy van vele, hogy 'Hmm, lássuk miket mond ez a Trump, aztán döntök. Legalább három vitára szükségem lesz ehhez, talán egy negyedikre is, aztán majd meglátjuk.'”

Michael Knowles konzervatív kommentátor, a Daily Wire újságírója azonban rámutatott, hogy Jimmy Fallon megszólalása nagyon jól tükrözi az egész a baloldal hozzáállását. Ugyanis Bidenről egy szót se ejt, a mondandója egyetlen főszereplője Trump.  

A demokraták pedig pontosan ugyanígy állnak hozzá a választáshoz is.

Szeretnék, ha az egész Trumpról szólna, hogy ne egy Trump vagy Biden közötti, hanem egy Trump melletti vagy elleni döntést jelentsen, mert tudják, hogy jelöltjük alkalmatlan a jelenlegi elnökkel szembeállítva.
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!