Mike Pence higgadt érvelése arról, miért nem tudta teljesíteni Trump kérését
A leköszönő alelnök nem söpörte le a választási csalás vádjait, de kijelentette, ragaszkodik az alkotmányhoz
Mike Pence higgadt érvelése arról, miért nem tudta teljesíteni Trump kérését

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 01. 07.
Mike Pence alelnök Donald Trump leköszönő elnök többszöri kérése, győzködése ellenére már tegnap este, a Capitolium ostromát megelőzően bejelentette, nem fogja megakadályozni, hogy a megválasztott demokrata Joe Biden foglalja el az elnöki széket. Pence-t azóta Trump számos támogatója árulónak titulálta, azonban az alábbiakban közölt kongresszusnak küldött leveléből higgadt, józan hozzáállás tükröződik.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

A leköszönő alelnök levelében világossá tette, hogy az amerikai népnek joga van az esetleges választási csalásokat kivizsgáltatni, azonban távolról sem mindegy hogy hogyan. Történelmi precedenseket, bírói véleményeket is felhozott álláspontjának alátámasztására.

“Egy olyan szavazás után, melyet jelentős szavazással kapcsolatos szabálytalanságokról szóló vádak öveznek, beleértve a tisztségviselők által félresöpört állami választási törvényeket is, osztozom amerikaiak millióinak a választás integritásával kapcsolatos aggodalmában.

Az amerikai nép választja meg az amerikai elnököt, és minden joga megvan arra, hogy szabad és tisztességes választásokat, illetve esetleges választási kötelességszegések teljes körű kivizsgálását követelje.

Elnökséget betöltő tisztségviselőként biztosítani fogom, hogy ezen aggodalmak tisztességes és nyílt meghallgatáson is elhangozzanak az Egyesült Államok Kongresszusában. Az ellenvetéseket meg fogjuk hallgatni, a bizonyítékok bemutatásra kerülnek és az amerikai nép megválasztott képviselői döntést fognak hozni az ügyben."

Pence ezután az elektori kollégium történelméről szólt, majd leszögezte,  hogy ő és csapata behatóan tanulmányozták az alkotmányt a múlt évi választások vitatott jellege miatt, de arra jutottak, hogy nincs semmi hatalma egyoldalúan elfogadni, vagy elutasítani szavazatokat.

"Alapítóink alkották meg az elektori kollégiumot 1787-ben, ami először 1789-ben ült össze. A politikai pártok megjelenésével az elektori kollégiumot 1804-ben úgy módosították, hogy az elektorok külön szavazzanak az elnökre és az alelnökre. 1876 vitatott választását követően, melyet széles körben csalási és szabályszegési vádak öveztek, a kongresszus egy évtizedet töltött az elektori szavazatok megszámlálását és az ellenvetések kezelését szabályozó rendeletek és eljárások kidolgozásával. 

Az elektori szavazatszámlálási rendelet elfogadása óta eltelt 130 évben a kongresszus kivétel nélkül ezeket a hivatalos eljárási módokat használta fel az elektori szavazatok összeszámlálására minden négy évben."

"Tiszteletben kell tartani a hatalmi ágak szétválasztását"

"Az elnök a szövetségi kormány vezető tisztségviselője az alkotmánynak megfelelően, aki óriási hatalommal bír, mellyel hatást gyakorol az amerikai emberek életére. Az elnökség az amerikai emberekhez tartozik, és csakis hozzájuk. Amikor elnökválasztással kapcsolatos viták merülnek fel, a szövetségi törvények értelmében az emberek képviselői vizsgálják felül a bizonyítékokat és demokratikus úton oldják meg azokat.

Alapítóink mélységesek szkeptikusak voltak a hatalom koncentrációjával kapcsolatban, ezért létrehoztak egy köztársaságot, amely az Egyesült Államok alkotmánya szerint a hatalmi ágak, fékek és ellensúlyok különválasztásán alapul.

“Teljesen ellentmondana azonban ennek a modellnek, ha az alelnököt olyan egyoldalú hatalommal ruháznák fel, hogy egymaga döntse el az elnöki székért folyó versenyt"

"Alkotmányt szerető és kereteit tisztelő, történelmet tanulmányozó személyként nem hiszem, hogy országunk alapítói az alelnököt olyan egyoldalú jogkörrel kívánták felruházni, mellyel eldöntheti, mely elektori szavazatokat számolják össze a releváns kongresszusi ülésen, és az amerikai történelem során egyetlen alelnök sem járt el ilyen módon.

Ehelyett az ülésen elnöklő alelnökök egységesen az elektori szavazatszámlálási rendeletet követték, rendezett módon lefolytatva az eljárást akkor is, ha a számlálás pártjuk vereségét vagy saját pozíciójuk elvesztését eredményezte.”

Jogilag lehetetlen volt, amit Trump kért, Pence két bírói példát is hozott

“Ahogy azt Joseph Bradley legfelsőbb bíra írta 1876 vitatott választását követően:

'a szenátus elnökének hatalma pusztán miniszteri... nincs felruházva semmi hatalommal, hogy a két ház ülésein kívül bármilyen nyomozást folytasson…

Ha egyáltalán vizsgálatot kell lefolytatni, vagy a kapott szavazatokkal kapcsolatban bármilyen ítéletet kell végrehajtani, azt a két háznak kell elvégeznie és végrehajtania.' Még frissebb példa azonban J. Michael Luttig amerikai legfelsőbb bíró megfigyelése: 'az alelnök egyetlen kötelessége és jogköre az, hogy hűségesen megszámolja az elektori kollégium szavazatait.

Az alkotmány nem hatalmazza fel az alelnököt, hogy bármilyen módon megváltoztassa a leadott szavazatokat, sem bizonyos szavazatok visszautasításával, sem máshogy'."

“Megítélésem szerint az Alkotmány támogatására és védelmére tett esküm arra kényszerít, hogy ne döntsem el egyoldalúan és önhatalmúlag, hogy mely választási szavazatokat kell számolni, és melyeket nem.”

Míg elnökségi szerepem nagyrészt jelképes, a kongresszus szerepe teljesen más, és az 1887-es elektori szavazatszámlálási rendelet világos eljárási módot mutat a választási ellentmondások kezelésével kapcsolatosan, amikor azok az elektori szavazatok számlálása során merülnek fel.

Tiltakozzanak alkotmányos keretek között, a demokraták is így tettek a múltban

Tekintve, hogy szavazással kapcsolatos szabályszegésekre, és állami szintű választási törvényszegésekre került sor bizonyos tisztviselők részéről, üdvözlöm a szenátus és a képviselőház tagjainak fellépését, hogy törvényes hatalmukkal bizonyítékok bemutatásával tiltakozásukat fejezzék ki."

Pence végül ígéretet tett arra, hogy minden hasonló tiltakozásnak, jöjjön az képviselői, vagy szenátori oldalról megfelelő helyet fog adni, és minden bizonyítékot a kongresszus és az amerikai emberek elé tárhatnak. 

“Akik szerint az elektori szavazatszámlálási rendelet szerinti tiltakozás nem megfelelő és nem demokratikus, a történelem 130 évét hagyják figyelmen kívül és nem hajlandóak elismerni, hogy a demokraták mind a három alakalommal így tettek, amikor a közelmúltban republikánus elnök kerekedett felül."

"A feladat a miénk, az eredmények Istenéi"

Ma az én feladatom lesz, hogy elnököljek a kongresszus egységes ülésén és megszámoljuk az elektori kollégium szavazatait...  Minden képviselőt és szenátort... arra kérek, hogy ugyanazzal az elkötelezettséggel és nyitottsággal tegye ezt, politikát és személyes érdekeket félretéve, hogy hűséggel elvégezhessük alkotmányos feladatunkat.

Arra kérek mindenkit, hogy alázattal és hittel végezzük ezt John Quincy Adams szavaira emlékezve: 'a feladat a miénk, az eredmények Istenéi'

Négy éve a családom körében megesküdtem, hogy támogatni és védelmezni fogom az alkotmányt, ami a következő szavakkal végződött: 'Isten engem úgy segéljen'. Ma szeretném biztosítani az amerikai embereket arról, hogy megtartok az eskümet, amit tettem nekik, és megtartom az eskümet, amit a Mindenható Istennek tettem. Amikor a kongresszus összeül a mai napon, elvégzem a feladatomat... meghallgatjuk a szenátorok és képviselők által felvetett kifogásokat, és az alkotmányunkkal, törvényeinkkel és a történelmünkkel összhangban számoljuk meg az elektorok elnökre és alelnökre leadott szavazatait. Isten engem úgy segéljen."

Ahogy azt nemrég megírtuk, a Capitolium tegnap esti ostroma után helyi idő szerint csütörtök hajnalban véget ért a kongresszus maratoni ülése, melynek végén Mike Pence alelnök az utolsó államok elektori szavazatait is felolvasta, majd hitelesítette. A végeredmény a számokat tekintve tehát 306-232 lett Joe Biden javára. 

(Daily Wire/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!