Száműznék az "anya, apa, férj, feleség" szavakat az amerikai kongresszusból
A javaslatot Nancy Pelosi terjesztette be annak érdekében, hogy "minden nemi identitást" tisztelet övezzen a testületben
Száműznék az "anya, apa, férj, feleség" szavakat az amerikai kongresszusból

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 01. 04.
Az amerikai Kongresszusban új házszabályjavaslatokat jelentettek be, melyek gendersemleges kifejezéseket vezetnének be többek között a családdal kapcsolatos utalásokra vonatkozóan. Ennek megfelelően mellőzendővé válna az "apa, anya, férj, feleség, fiú, lány" kifejezés, helyettük a "szülő, házastárs, gyermek" kifejezések használatára köteleznék a törvényhozókat.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

A szabályok azonban nemcsak a családi szavakat, de minden olyan szót érintenének, melyek kifejezetten utalnak férfi vagy női identitásra, például a "seamen" ("tengerészek", hímnem) "seafarersre" ("tengerészek", semleges nem), a "chairmen" ("vezető" hímnem), helyett"chair" ("vezető" semleges nem), illetve a "submit his or her resignation" ("beadja lemondását"angolban a birtokos szükségszerűen női vagy hímnem) helyett "resigns" ("lemond" semleges nem) használandó. Az "ombudsman" pedig egészen érdekes "ombuds" formát venne fel az új szabályoknak megfelelően.

A javaslatot Nancy Pelosi (nemrégiben újraválasztott) házelnök és James McGovern nyújtotta be a pénteki napon a 117. kongresszusi ülésen, annak érdekében, hogy biztosítsák "minden nemi identitás" tiszteletben tartását.

"A házszabályokban a névmások és a családi kapcsolatokra való utalások gendersemlegesnek kell hogy legyenek, el kell távolítani belőlük mindent, ami nemre utal, minden tag, delegált illetve rezidens biztos valamint családjaik elfogadásának biztosítása érdekében, beleértve azokat is, akik nem binárisan határozzák meg nemi identitásukat"

- szól az indoklás.

A gendersemleges intézkedés azonban széles körben felháborodást keltett a közösségi médiában.

A képviselőház republikánus vezetője, Kevin McCarthy a Twitteren egyenesen kijelentette:

"Ez hülyeség. Aláírás: egy apa, fiú és báty"

 

(Daily Wire/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!