hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hatalomra jut-e az angol baloldal?
25 éves a New Labour – így reformálta meg a Munkáspártot Tony Blair
Hatalomra jut-e az angol baloldal?

Fotó: AP / Max Nash

2022. 08. 04.
Boris Johnson konzervatív brit miniszterelnök lemondása sok kérdést felvet. Vajon meg tudja-e őrizni a Konzervatív Párt a 12 éves kormányzati pozícióját? Van-e esélye a Munkás­pártnak újra földcsuszamlás­szerű győzelmet aratnia, ahogy a ’90-es években tette? Cikkünkben a negyedszázados Új Munkáspárt történetét kívánjuk bemutatni.

Az Egyesült Királyságban hagyományosan két nagy politikai párt verseng a kormányzati pozíció megszerzéséért már az 1707-es évektől fogva, amikor az Act of Union törvény keretében Anglia és Skócia hivatalosan is egyesült. Az első 150 évben a toryk és a whigek küzdöttek a hatalomért, utánuk a konzervatívok és a liberálisok mérték össze erejüket a választásokon, végül az 1920-as évektől kezdve a konzervatívok a Munkáspárttal viaskodtak Anglia vezetéséért. 1979-ben a Munkáspárt veze- tője és az ország miniszterelnöke James Callaghan volt, aki alatt a nehéz gazdasági helyzet miatt annyira megromlott a párt és a fontos támogatói bázist jelentő szakszervezetek közötti viszony, hogy a kormányzó párt az előrehozott választásokon végül megbukott, és a konzervatívok vették át az irányítást. Ezzel megkezdődött a Margaret Thatcher nevével fémjelzett több mint egy évtizedes időszak. A Munkáspárt 1997-ig ellenzéki szerepbe szorult vissza.

Az Új Munkáspárt létrejötte

Az ellenzéki pozícióba kényszerült Munkáspárt többféle módon kereste az utat a kormányzás visszaszerzéséhez. A párt vezetői igye­keztek kiszorítani köreikből a militánsabb és agresszívebb tagokat, illetve új szövetségeseket is kerestek. Az új szavazói rétegek megnyerése érdekében például az 1985-ös bournemouth-i munkáspárti konferencián elfogadtak egy határozatot, amely elkötelezte a pártot a melegjogi egyenlőség ügye mellett. A baloldaliaknak ugyan sikerült megerősíteniük a pozícióikat a törvényhozásban, azonban az 1992-es választások eredménye után kérdésessé vált a közvélemény számára, hogy a Munkáspárt képes lesz-e valaha is visszatérni a kormányzati pozícióba.

A későbbi választási győzelem kiharcolása Tony Blairhez és az ő irányváltoztatásához fog majd fűződni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!