hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A titokzatos Mr. Starmer - Ő lesz a következő brit miniszterelnök?
A titokzatos Mr. Starmer - Ő lesz a következő brit miniszterelnök?

Fotó: AP / Alastair Grant

2023. 07. 27.
Ha ma tartanák a választásokat az Egyesült Királyságban, jó eséllyel Sir Keir Starmer kezébe kerülnének a Downing Street 10. kulcsai. A felmérések szerint az általa vezetett Munkáspárt támogatottsága 47 százalék, szemben a Konzervatív Párt 25 százalékával. Starmer számára azonban kihívás, hogy sokan sem a politikai programját, sem őt nem ismerik.

Az év: 2019. A brit Munkáspárt történelmi mélyponton van. Az Európai Unióban való bennmaradásért folytatott kampányuk kudarcba fulladt, a pártot és vezetését pedig intézményes antiszemitizmussal vádolják. A választásokon 60 helyet veszítettek a parlamentben, míg a toryk történelmi diadalt aratva 48 új helyet szereztek. Mindez polgárháborút robbant ki a 13 éve ellenzékbe kényszerült Munkáspárton belül, aminek eredményeként Jeremy Corbyn leköszön a párt éléről, sőt eltiltják attól, hogy újra induljon a választásokon.

Corbyn helyére korábbi brexitügyi miniszterét, Keir Starmert választják 2020-ban. A változás nem kelt nagy feltűnést, mivel a koronavírus-járvány következtében a politika javarészt lekerült a címlapokról, az országot pedig az egészségügyi vészhelyzet miatt lezárták. Három évvel később azonban a Munkáspárt a felmérések szerint húszpontos előnyt szerzett a konzervatívok előtt, így, ha hihetünk az előrejelzéseknek, Starmer lesz az ország miniszterelnöke a következő választásokon. Ezt azonban szakértők elsősorban a kormány politikai hibáinak tudják be, nem pedig a Munkáspárt népszerűségének. Azt ugyanis, hogy amennyiben megválasztják őket, pontosan milyen döntéseket hoznának, várhatóan csak most, a nyáron véglegesítik.

Sok ígéret, kevés konkrétum

A választói bizonytalanságot csak fokozza, hogy maga Keir Starmer is változtatott számos kérdésben a retorikáján 2020-ban tett kampány­ígéreteihez képest. E mögött vélhetően a szélesebb választói kör meg­szólításának szándéka is áll, mindenesetre Starmer a fordulatot azzal indokolja, hogy a 2020 óta eltelt három évben az ország, sőt az egész világ gyökeresen megváltozott, köszönhetően elsősorban a koronavírus-járványnak, az ukrajnai háborúnak, valamint az országban dúló súlyos inflációnak. Várhatóan ez utóbbi lesz a következő választások legfőbb témája, és úgy tűnik, Starmer is a megélhetési válságot helyezi majd a kampánya középpontjába. Erre utalhat az is, hogy egyik legközelebbi tanácsadója egy közgazdász, Rachel Reeves, aki egyben a párt árnyék-pénzügyminisztere.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!