hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ukrajnai recept: mit akar valójában az USA Tajvanon?
Pelosi látogatása tovább feszíti a húrt Amerika és Kína között
Ukrajnai recept: mit akar valójában az USA Tajvanon?

Fotó: AP

2022. 08. 04.
Az amerikai képviselőház demokrata elnökének ellent­mondásos útja az elmúlt évtizedek legrosszabb politikai válságát idézheti elő. bizonyos elemzők szerint ukrajnai recept­tel teremthet káoszt, és új szintre emelheti a konfliktust a térségben.

Nancy Pelosi keddi tajvani látogatása számos ellenérzést váltott ki nemcsak kínai és orosz oldalon, de több amerikai szakértő, sőt még Biden is utalt arra, hogy nem veszélytelen a magas rangú amerikai vezető útja a szigetre, hogy megerősítse Amerika elkötelezettségét a tajvani demokrácia védelme mellett, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok Tajvant hivatalosan Kína részeként ismeri el.

Utoljára Newt Gingrich korábbi amerikai házelnök járt Tajvanon 1997-ben, jóval higgadtabb körülmények között, Pelosi látogatására azonban az egyébként is mélyponton levő, élesen romló kínai–amerikai kapcsolatok közepette került sor.

Kína területe részének tekinti Tajvant, és soha nem mondott le arról, hogy erőszakkal irányítása alá vonja. Hszi Csin-ping, Kína tekintélyelvű vezetője minden elődjénél világosabbá tette, hogy uralma elsődleges céljának tekinti Tajvan és Kína egyesülését. Az Egyesült Államok óva intette attól, hogy a látogatást ürügyként használja a Tajvan elleni katonai akcióra.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!