hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Brüsszel aggódik: jobboldali koalíció győzhet Rómában
Giorgia Meloni lehet az ország első női miniszterelnöke
Brüsszel aggódik: jobboldali koalíció győzhet Rómában

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 08. 04.
Mario Draghi kérészéletű szakértői egységkormánya után egy erőteljes, bevándorlás- és LMBTq-lobbi-ellenes jobboldali kormány a legesélyesebb a szeptemberi választásokon, Olaszország első igazán esélyes női miniszterelnök-jelöltjével az élen.

Mario Draghi, az Európai Központi Bank korábbi vezetője 2021 februárjában esküdött fel Olaszország miniszterelnökének, egy tető alá hozva többek között a jobboldali Északi Ligát, a jobbközép Forza Italiát, a baloldali Öt Csillag Mozgalmat, és a Luigi Di Maio külügyminiszter képviselte szakadárokat, valamint a Demokrata Pártot és a Matteo Renzi exminiszterelnök szakadárjait magában foglaló nemzeti egységkormányt.

Amikor Oroszország egy évvel később megtámadta Ukrajnát, Draghi határozottan kiállt Kijev mellett. Róma hozzájárult a NATO keleti szárnyának megerősítéséhez, segélyt küldött Ukrajnának, és támogatta az Oroszország elleni kemény szankciókat, az orosz gáztól való függése ellenére is. A miniszterelnök rövid időn belül elérte, hogy országa rendkívül korán megkezdte a függetlenedést az orosz gáztól, és néhány hónap alatt Algériát tette vezető gázellátójává.

Július 14-én Mario Draghi benyújtotta lemondását, azt követően, hogy az Öt Csillag Mozgalom kivonult a kabinet energiacsomagjáról tartott szenátusi voksolásról, amelyet a kormány bizalmi szavazásnak nyilvánított. A kormányfő ezt követően úgy fogalmazott, hogy „a kormány mögött álló nemzeti egységkoalíció nem létezik többé”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!