hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Salvini,a kapitány
Hataloméhes populista vagy Olaszország reménye?
Salvini,a kapitány

AP

2020. 04. 09.
Néhány év leforgása alatt egy szeparatista mozgalomból Olaszország legerősebb pártját hozta létre, és a kormányból való kiszorulása ellenére továbbra is az ország legnépszerűbb politikusának számít. Matteo Salvini portréja.

A még belügyminiszterként a migránsokat szállító hajókkal szembeni bánásmódja miatt bíróság elé álló Matteo Salvini az olasz liberálisok és az európai elit egyik fő rémálma. A bevándorlástól megcsömörlött olasz nép azonban bízik benne, és egy esetleges választás esetén szinte borítékolható lenne Salvini és pártja, a Liga toronymagas győzelme.


Balról jobbra

Salvini 1973-ban Milánóban született egy középosztálybeli családban. Apja üzletemberként dolgozott, anyja pedig főállású háziasszony és fordító volt. A kis Matteo különleges képességei már igen fiatalon megnyilvánultak: mindössze tizenkét éves volt, amikor először (és nem utoljára) szerepelt egy televíziós kvízműsorban. Egyetemi tanulmányait a Milánói Egyetem történelem szakán kezdte meg és fejezte volna be, ha a közélet iránti érdeklődése nem bizonyult volna erősebbnek. Állítása szerint azonban a „politika megszállottja” lett.

Még egyetemi évei előtt az Északi Liga nevű jobboldali párt aktivistája lett. Az Umberto Bossi által 1989-ben alapított mozgalom az északi régiók (Padánia) Olaszországtól való elszakadását tűzte zászlajára. Emellett olyan botrányt keltő célokat is felvállaltak, mint például az euró eltörlése. Retorikájuk is igazodott programjukhoz: Rómát tolvajnak, a szegényebb déli területeket pedig nemes egyszerűséggel csak vérszívóknak nevezték.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!