Bevándorló maffia gyújtogathatott Rómában    
Migrációs krízishelyzet a járványidőszakban
Bevándorló maffia gyújtogathatott Rómában    

Illusztráció(Forrás: Shutterstcok/Puzzlepix)

2020. 08. 27.
A gyújtogatások Európa legnagyobb városi parkjában, a Via Appia menti regionális parkban történtek, melyek közül legalább tizenöt eset vélhetően a területi vitákat rendezni kívánó bandaháborúkhoz köthető. A regionális park igazgatója már június közepén jelezte a problémát a hatóságoknak, ezért az elmúlt időszakban a carabinieri a park különböző pontjain felügyelt, hogy megakadályozza az újabb támadásokat, melyek a parkban található ókori római kori régészeti leleteket és épületeket is veszélyeztették.

A legutóbbi tűzeset egy guatemalai menekült férfihoz köthető, aki éppen a park több különböző pontján készült tüzet rakni, mikor a rendőrök elfogták. Az Il Giornale értesülései szerint a hatóságok öngyújtókat és más tűzgyújtásra alkalmas eszközöket találtak nála, valamint egy csomag óvszert, aminek kapcsán feltételezhető, hogy a férfi prostituáltként tevékenykedett a környéken.

Az előállított, többségében nigériai menekültekből álló csoportok feltehetően a nigériai maffiához köthetőek, melynek olaszországi jelenlétére különböző incidensek kapcsán már a tavalyi évben fény derült. Egy 15 éves nigériai lány beszámolója szerint – akit saját édesapja adott el a maffiának – őt és sorstársait a földközi-tengeri illegális migrációs útvonalon csempészték be Olaszország területére.

Az egyre kiépülő bevándorló maffiahálózatban egyébként nem ritka, hogy kiskorúakat, sokszor mindössze tizenkét éves lányokat kényszerítenek, hogy prostituáltként tevékenykedjenek.

Olasz kriminológusok állítása szerint az agresszív nigériai maffia „gyarmatosítja” az országot. 

Kivezényelt hadsereg

A helyzet azonban csak romlani látszik, ha délebbre megyünk az országban. A 2018-19-es évben aránylag rendezett körülmények közé kerülő, azonban az idei évben új löketet kapó menekülthullám miatt, idén május óta több, mint kilencezerrel több bevándorló érkezett a Földközi-tengeren, mint az elmúlt év ezen szakaszában. A júliusban relatíve nyugodt tengeri viszonylatok és a jelenlegi olasz vezetés kedvezett a menekülthajók kikötésének. Ugyanis a baloldali Conte-kormány nem tartja indokoltnak a kikötők lezárását annak ellenére sem, hogy a vírusterjedés megakadályozásának egyik fontos eszköze idén tavasszal az országok esetében éppen határaik lezárása volt. A dél-olaszországi szigeteknek továbbra is fogadniuk kell az NGO-hajókat.

Ugyan a hivatalos protokoll szerint a határon átlépőket tesztelik, majd két hét karantén vár rájuk, a túlzsúfoltság – jelenleg nagyjából ötszázan tartózkodnak egy százfős befogadóképességű regisztrációs központban – és az egyre jellemzőbbé váló szökések megnehezítik a hatékony védekezést.

refugee
Illusztráció, Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Nem lehetett azonban tovább figyelmen kívül hagyni a történéseket, miután – a karanténintézkedések ellenére többszáz bevándorló szökött meg dél-olaszországi táborokból, ezért az olasz belügyminiszter, Luciana Lamorgese körülbelül háromszáz katonát vezényelt a szigetre a menekültek karanténban való tartása érdekében. A május óta megnövekedett számban érkező bevándorlók egyébként javarészt tunéziaiak, melynek kapcsán Lamorgese Tunéziába is ellátogatott, hogy tárgyaljon Kais Saied elnökkel. 

Egyre növekvő feszültség

Az amúgy mindössze hatezer fős helyi lakosságú Lampedusa szigetére csupán az előző hónapban ötezerötszázan érkeztek, napi két-három hajóval. A sziget polgármestere már többször is nyílt levélben kérte Rómát a helyzet orvoslására, most ismételten a központi kormányzathoz fordult a helyiek közbiztonsági és egészségügyi védelme érdekében. 

Mindeközben Nello Musumeci, Szicília kormányzója saját kezébe vette az irányítást, és a szigeten található táborok bezáratását helyezte kilátásba, amennyiben a Conte-kabinet nem tesz valódi lépéseket a helyzet megoldására. Róma azonban emlékeztette, hogy a migrációs helyzet központi kérdés, amelyben Musumecinek nincs jogosultsága saját döntéseket hozni.

refugees
Illusztráció, Foró: Shutterstock/Puzzlepix

Európa hallgat

Mindeközben az európai közvélemény láthatólag nem akar tudomást venni a déli államokban zajló, május óta tartó invázióról. A bevándorlók megnövekedett érkezése ugyanis nem csak Olaszországot érinti, Máltán és Spanyolország déli részein is jelentős növekedés figyelhető meg a tavalyi adatokhoz képest.

A krízishelyzetet megoldandó, Luciana Lamorgese Christophe Castaner francia belügyminiszterrel nem régiben tárgyalásokat folytatott a máltai menekültügyi megállapodás felélesztése érdekében.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!