hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nyughatatlan föld: egyre több a természeti csapás
Vulkánkitörés és áradások Olaszországban
Nyughatatlan föld: egyre több a természeti csapás

Az Etnából folyó láva Catania városa fölött.(Fotó: AP / Salvatore Allegra)

2021. 10. 27.
A szicíliai Etna kitörése mediterrán hurrikánt generált a déli országrészben. Szintén e hónapban az észak-olasz területeken történelmi mértékű esőzések és ennek nyomán kialakult áradások pusztítottak.

Az eurázsiai és afrikai tektonikus lemezek határán található Itália a világ egyik legveszélyeztetettebb területe. Olaszország számottevő része szeizmikus törésvonalakon fekszik, így a kisebb rengések szinte folyamatosak. Az észak–déli törésvonal nagyjából Genovától Messináig tart az Appenninek középső és déli vonulata mentén, míg a kelet–nyugati törésvonal Nápoly magasságában szeli át a félszigetet.

A vulkáni aktivitás a kontinentális Európában messze olaszföldön a legintenzívebb, de a klíma sem bánik csínján az olasz csizmával, hiszen az „acqua alta” (magas vízállás) rendszeresen erodálja a történelmi kincsekben gazdag vidéket.

Etna, a drámakirálynő

A Catania és Messina tartományok határán található Etna a kontinensünk legmagasabb aktív vulkánja, egyszersmind népszerű turisztikai célpont, mivel rendszeres, de nem veszélyes lávafolyásaival látványos fotótéma a szicíliai városok hátterében.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!