hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A makói gázkincs megmentheti Magyarországot?
160 évre elegendő földgázt rejt a föld
A makói gázkincs megmentheti Magyarországot?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 08. 04.
Sok múlik azon, hogy mennyire lesz kemény az idei tél: Németországban már most azzal kalkulálnak, hogy februárban korlátozni kell a gázfogyasztást. A gázárak további emelkedése nálunk is egyre inkább szükségessé teszi az orosz energiahordozó kiváltását. Kérdés, hogy ez miként lehetséges.

A földgáznak kiemelt jelentősége van a magyar energiaellátásban: a teljes hazai energiafelhasználásban 25 százalékos súllyal szerepel, és még a villamosenergia-termelésen belül is 26 százalékos a földgázerőművek szerepe – mondta a Heteknek Litkei Máté, a Mathias Corvinus Collegium Klímapolitikai Intézetének igazgatója. Hozzátette: a magyar háztartások 85 százaléka be van kapcsolva a gázszolgáltatásba, ami igen magas arány, nem véletlen, hogy az összes gázfelhasználás körülbelül felét a lakossági fűtés teszi ki.

A szakértő kiemelte: Magyarország mozgásterét meghatározza, hogy sajátos gázinfrastruktúrát örökölt, és bár Szlovénián kívül minden szomszédos országgal össze vagyunk kötve, egy viszonylag kevés mennyiséget leszámítva minden irányból orosz gáz érkezik hozzánk. Ez körülbelül 80 százalékát teszi ki a teljes gázbeszerzésünknek.

A szállításban alternatívát egyedül a krk-szigeti LNG terminál jelent, illetve az Adria földgázvezeték.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!