hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Polgármesterek az energiaválságról: a Covid ehhez képest semmi
Súlyos kihívások előtt az önkormányzatok
Polgármesterek az energiaválságról: a Covid ehhez képest semmi

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 09. 01.
Kevés olyan önkormányzat van Magyarországon, ahol az utóbbi időben ne tartottak volna rendkívüli képviselő-testületi üléseket arról a fogós kérdésről, hogyan lehetne kigazdálkodni a brutálisan megugró energiaárakat.

Fogalmunk sincs, ősztől hogyan lesz tovább, mivel alig van bevételünk, és az energiaárak mellett a szociális kiadásaink még inkább meg fognak ugrani. Eddig is spóroltunk, de van, amin nem lehet takarékoskodni: a bölcsőde, óvoda az állami fedezetből aligha fogja tudni kigazdálkodni a rezsit, a közvilágítás szüneteltetése balesetveszélyes, satöbbi. Úgy néz ki, elveszíthetjük sokan a munkánkat, lakhatási válság lesz, ráadásul szeptembertől építik le a közmunkaprogramot is, ami nálunk az aktív lakosság felét érinti. Megnő mindenfajta idénymunka, feketemunka jelentősége, és a családok egyetlen szobát fűtenek majd mindennel, ami éghető.

Az biztos, hogy állami kompenzáció nélkül mindenki fejre fog állni, az önkormányzat is” – sorolta kérdésünkre egy nógrádi ezer lelkes falu polgármesteri hivatalának alkalmazottja az energiaár-emelkedésekkel kapcsolatban.

Válságtervek

Mint ismert, a kormány a járvány miatt nemcsak elvonásokat jelentett be, hanem az elmúlt másfél évben az önkormányzatokra, valamint egyes kisvállalkozásokra is kiterjesztette a rezsicsökkentést. Ezt idén júniusban felfüggesztette, azaz augusztustól már ők is piaci árat fizetnek a villamos energiáért és a földgázért.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!