hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Nyugaton ünneplik, hazájában vádolják: Gorbacsov öröksége

Meghalt Mihail Gorbacsov, aki a Szovjetunió megreformálását tűzte ki célul, de végül felszabadította azokat az erőket, amelyek a kommunizmus összeomlásához és a hidegháború végéhez vezettek. Az utolsó szovjet vezető 91 éves volt.

Itt a vége: bezár a hírhedt nemváltó klinika

Véget vetnek a gyermekeken végrehajtott kísérleti, sok esetben visszafordíthatatlan  nemváltó beavatkozásoknak Nagy-Britanniában, miután felháborodott szülők, aktivisták, újságírók és egy független orvosi jelentés is leleplezte, mekkora kockázatot hordoznak.

Hogy csinálja? Erdogan sikerrel egyensúlyoz Oroszország és Ukrajna között

Törökország minden lehetőséget igyekszik megragadni arra, hogy az orosz–ukrán háborús helyzet okozta káoszt regionális és globális pozícióinak megőrzésére és befolyásának kiterjesztésére használja fel. Mindeddig úgy tűnik, sikerrel.

Belföld

Polgármesterek az energiaválságról: a Covid ehhez képest semmi

Kevés olyan önkormányzat van Magyarországon, ahol az utóbbi időben ne tartottak volna rendkívüli képviselő-testületi üléseket arról a fogós kérdésről, hogyan lehetne kigazdálkodni a brutálisan megugró energiaárakat.

Ceglédi: Falusi tahónak akarják láttatni Orbán Viktort

Mikor inoghatnak meg a Fidesz törzsszavazói? Miért érdeke az EU-nak a Magyarországgal való megegyezés? Miért megy ekkorát Orbán Viktor szakálla a (közösségi) médiában? Többek között erről kérdeztük Ceglédi Zoltán politikai elemzőt.

Takarékos új világ - e heti köszöntőnk

Az energiaválsággal egy olyan „új világ” köszönt majd ránk, ami nem hasonlítható a korábbihoz: mindenkinek sokkal tudatosabban kell gazdálkodni a rendelkezésére álló erőforrásokkal.

Hit és értékek

Ismerkedési alkalom a Vatikánban

A következő konklávé főpróbája is lehetett az a bíborosi találkozó, amelyet augusztus utolsó napjaira hívott össze Ferenc pápa. A katolikus egyház 226 bíborosa közül rekordszámú, 196 főpap vett részt Rómában a konzisztóriumon. Köztük 132 olyan bíboros, aki jelenleg 80 évesnél fiatalabb, így jogosult megválasztani majd a következő pápát.

Harari: a lakosság túlnyomó többségére nincs szükség a Földön

Ritkán adatik lehetőség arra, hogy a világelit egyik meghatározó véleményformálóját úgy hallhassuk beszélni, mint ahogy mondjuk a Davosi Fórum egyik zárt ülésén teszi. Juval Harari néhány hete leült beszélgetni Chris Andersonnal, a TED Talks vezetőjével, és 70 percben elmondta, szerinte milyen jövő vár az emberiségre. Meghallgattam, de csak egy jó hírem van: nem Hararié lesz a végső szó.

125 éve zajlott az első Cionista Kongresszus

Augusztus 29-én volt a 125. évfordulója annak, hogy dr. Karpel Lippe a bázeli városi kaszinó termében fellépett az emelvényre, és elmondta az első Cionista Kongresszus megnyitó beszédét. Őt követték Theodor Herzl és Max Nordau. A címben szereplő mondatot a budapesti születésű Herzl írta le naplójába szeptember 3-án, miközben hazafelé utazott Bécsbe.

HÁTTÉR

Pajor Tamás az Elvis-filmről: a rock and roll és Babilon

Megnéztem az Elvist. Üdítő, sziporkázó, nézhető film. Baz Luhrmann háromórás videóklipje kellően kattogós és felszínes ahhoz, hogy beleérezhessünk a seperc alatt a világ legnagyobb sztárjává váló teherautósofőr orientációs nehézségeibe.

Testvérharc az atombomba árnyékában

India farkasszemet néz Pakisztánnal 1948 óta, amikor a brit birodalomtól függetlenné vált szubkontinensnyi ország szétvált egy hindu és egy muszlim többségű területre. Az évforduló kapcsán ebbe a konfliktusoktól terhelt történelembe tekintünk be.

Kiderült miért voltak lezárások a covid idején

A COVID-járvánnyal kapcsolatban nagyon sok a megválaszolatlan kérdés. Logikusnak tűnhet például azt gondolni, hogy a világszerte alkalmazott egységes protokollt Kína találta ki, de ha jobban visszamegyünk az időben, kiderül, hogy más van a függöny mögött.

KÁVÉSZÜNET

Így szerezd vissza a pénz feletti irányítást

Nem tudsz a pénzzel bánni? Hajlamos vagy túlköltekezni? Soha nem késő megváltoztatni a pénzügyi helyzetedet! – vallja Papszt Kriszta tanács­­adó mentor, akit többek között arról kérdeztünk: mi az egészséges szemlélet és gyakorlat pénzügyekben.

Miért mondjunk le a pillanatnyi örömökről?

Az önuralommal kapcsolatos problémák átszövik életünket. A kereskedelmi környezet mégis azt sulykolja: MOST kell nekünk minden, AZONNAL elégítsük ki a vágyainkat. A pszichológusok és a közgazdászok azonban türelemre és önmegtartóztatásra intenek.

Brighton: a progresszív ideológiák árnyékában

Brighton több mint 200 éve Dél-Anglia legjelentősebb idegenforgalmi, művészeti és kulturális városa. ma is lenyűgözi a turistákat. A tengerparti település azonban sok meglepetést tartogathat azok számára, akik nincsenek tisztában a városban uralkodó ideológiai szellemiséggel.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!