hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kiderült miért voltak lezárások a covid idején
Kitálalt a volt brit pénzügyminiszter
Kiderült miért voltak lezárások a covid idején

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 09. 01.
A COVID-járvánnyal kapcsolatban nagyon sok a megválaszolatlan kérdés. Logikusnak tűnhet például azt gondolni, hogy a világszerte alkalmazott egységes protokollt Kína találta ki, de ha jobban visszamegyünk az időben, kiderül, hogy más van a függöny mögött.

Megdöbbentően nyíltan beszélt Rishi Sunak volt brit pénzügyminiszter a Spectatornak a COVID-lezárásokkal kapcsolatos kormányzati hibákról. A nyilvánosság elé tárt információk akkor is jelentőséggel bírnak, ha az őszinteség egy utolsó nagy próbálkozás a Boris Johnson megüresedő helyére pályázó politikus részéről, hogy megelőzze Liz Trusst a verseny hajrájában.

Rishi vallomása

Sunak kiemelte, hogy a lezárásokat elvető kezdeti tudományos álláspont Neil Ferguson és az Imperial College jelentősen eltúlzott, hírhedt jelentése után mozdult el (epidemiológiai modelljük szerint a COVID-halálozások száma várhatóan eléri az 500 ezret, de az izolációs politikával 20 ezer alá szoríthatják). Maga a dokumentum is elismerte, hogy „a lezárás szélesebb társadalmi és gazdasági költségeit” nem vették figyelembe, és Sunak éppen ebben látja az egyik problémát: később sem készült költség-haszon elemzés, amely pedig minden közegészségügyi beavatkozás alapvető követelménye.

A lezárások esetleges negatív következményeiről Sunak szerint egyébként sem lehetett beszélni, mert a kormány kiszűrte a kritikus hangokat, és a közvéleményt félelemkampánnyal igyekezett meggyőzni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!