hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Testvérharc az atombomba árnyékában
75 éves az indiai–pakisztáni függetlenség és rivalizálás
Testvérharc az atombomba árnyékában

Fáklyagyújtás az 1971-es pakisztáni konfliktusban odaveszett indiai katonák emlékére égő örök lángnál.(Fotó: AP)

2022. 09. 01.
India farkasszemet néz Pakisztánnal 1948 óta, amikor a brit birodalomtól függetlenné vált szubkontinensnyi ország szétvált egy hindu és egy muszlim többségű területre. Az évforduló kapcsán ebbe a konfliktusoktól terhelt történelembe tekintünk be.

A civilizáció egyik bölcsője, az Indus folyó ringatta a fejlődő indiai kultúrát. A Dekkán-félszigeten a hatalmas folyamok, a Himalája óriási hegyvonulata és a sivatagok gyűrűjében alakult ki egy komplex és virágzó civilizáció, ami a kezdetektől kapcsolatban volt a tőle nyugatra és keletre lévő szomszédokkal. A kis kontinensnyi félsziget védett volt a külső támadásokkal szemben, és Nagy Sándor rövid hadjáratát leszámítva főleg a belső viszályok voltak a meghatározók a történetében.

Amikor 622-ben egy gazdag kereskedő kénytelen volt tanításai és politikai ambíciói miatt Mekkából Medinába menekülni, elindult egy új vallás is hódító útjára, ami átrendezte nemcsak a Közel-Kelet, hanem a teljes ismert világ erőviszonyait. Indiában is elkezdett terjedni az új vallás; hamarosan megjelentek a kalifátus seregei is.

Bizánc meggyengülésével és a Szászánida újperzsa birodalom bukásával az Indiától nyugatra fekvő területek, főleg a mai Pakisztán területén fekvő Indus-völgy részben muszlim befolyás alá került. Több helyi uralkodó muszlim hitre tért, és létrejöttek olyan új államok, mint a híres Delhi szultanátus. A muszlim uralom csúcsát jelentette, amikor a mai Üzbegisztán területéről betört seregek leverték a helyi muszlim és hindu uralkodókat, igába hajtották a Delhi szultanátust, és egyesült a teljes indiai szubkontinens. A Mogul Birodalom többnyire elfogadta a kulturális és vallási sokszínűséget, és általában sikerrel tartotta fenn a békét a területén egészen a 18. századig. Ebben az időszakban a népesség növekedett, és a Mogul Birodalmon belül India gazdasági teljesítménye is szárnyalt. A kiterjedt kereskedelem mellett fejlett kézműves és textilipar is kialakult. A mogul fennhatóság gyengülése után megszűnt a teljes Indiára kiterjedő birodalmak kora, bár a felemelkedő hindu Marátha Birodalom a szubkontinens nagy részét magában foglalta.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!