hetilap

Hetek hetilap vásárlás
125 éve zajlott az első Cionista Kongresszus
Theodor Herzl : Bázelben megalapítottam a zsidó államot
125 éve zajlott az első Cionista Kongresszus

Forrás: The Bettman Archive

2022. 09. 01.
Augusztus 29-én volt a 125. évfordulója annak, hogy dr. Karpel Lippe a bázeli városi kaszinó termében fellépett az emelvényre, és elmondta az első Cionista Kongresszus megnyitó beszédét. Őt követték Theodor Herzl és Max Nordau. A címben szereplő mondatot a budapesti születésű Herzl írta le naplójába szeptember 3-án, miközben hazafelé utazott Bécsbe.

Alig több mint kétszáz álmodozó fantasztának tartott küldött vitatta meg a zsidó nemzeti újjászületésről alkotott vízióját 1897-ben.

A héten pedig 1200 küldött, köztük Isaac Herzog, Izrael államelnöke ünnepelte annak a koncepciónak a megvalósulását, amit annak idején Herzl így fogalmazott meg: „Ha akarjátok, nem csak álom!” Ez pedig nem más, mint a modern Izrael állama.

Hogyan vált a Pesten asszimilált zsidó családban született Theodor Herzl a zsidó nemzeti újjászületés prófétájává? Kezdetben radikális elképzelései voltak arra, hogy az antiszemita támadásoknak kitett zsidóság problémáit hogyan kellene megoldani. Akkor az asszimiláció útját tartotta egyedül lehetséges megoldásnak. Ezen a téren radikális gondolatokat is megfogalmazott: az összes bécsi zsidónak egy vasárnap kézen kellene fogni a gyermekeit, elvinni a Stephansdomba és megkereszteltetni őket. Így a zsidóság egy generációval később megszűnne és vele együtt az antiszemitizmus problémája is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!