hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Brighton: a progresszív ideológiák árnyékában
A britek üdülővárosa egy újfajta forradalom elszánt képviselőjeként 
Brighton: a progresszív ideológiák árnyékában

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 09. 01.
Brighton több mint 200 éve Dél-Anglia legjelentősebb idegenforgalmi, művészeti és kulturális városa. ma is lenyűgözi a turistákat. A tengerparti település azonban sok meglepetést tartogathat azok számára, akik nincsenek tisztában a városban uralkodó ideológiai szellemiséggel.

Speciális elhelyezkedése miatt tekinthetjük tengerparti és dombvidéki városnak is, amely egyaránt hasznot húz a tenger adta lehetőségeiből és a lankás-füves területeiből. 

Már a 18. század közepétől ismertté vált a királyi család rendszeres, egészségügyi célból történő látogatásai miatt (akkoriban a sós vízben való fürdést gyógyító hatásúnak tartották), és azóta is kiemelkedő turisztikai célpont, főképp a London felől érkező üdülni vágyók számára. A turizmus előtt – nem meglepő módon – leginkább a tenger adta lehetőségeiből gazdálkodott a város, ami a mai napig meghatározza a település arculatát.  

Túl a turizmuson

Brighton mára egy egészen másfajta szerepben is kitűnik, különösen a Nyugat-Európába ritkán látogató magyarok számára. Az utcákon és üzletekben rendre a progresszív ideológiák vívmányai köszönnek vissza ránk, amelyek buzgón hirdetik szolidaritásukat és támogatásukat a haladó gondolkodásmód felé. A bolti dolgozók nevét sokszor szivárványos nyakpánton láthatjuk, illetve az éttermek és boltok falain szivárványos minták tarkítják a dekorációt. A könyvesboltokban külön LMBTQ szekció van a gyerme­kek számára, az éppen aktuális felvilágosító könyv hirdetésével a kirakatban. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!