hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Harari: a lakosság túlnyomó többségére nincs szükség a Földön
A sztártörténész meghökkentő gondolatai
Harari: a lakosság túlnyomó többségére nincs szükség a Földön

Forrás: Youtube / Tedx

2022. 09. 01.
Ritkán adatik lehetőség arra, hogy a világelit egyik meghatározó véleményformálóját úgy hallhassuk beszélni, mint ahogy mondjuk a Davosi Fórum egyik zárt ülésén teszi. Juval Harari néhány hete leült beszélgetni Chris Andersonnal, a TED Talks vezetőjével, és 70 percben elmondta, szerinte milyen jövő vár az emberiségre. Meghallgattam, de csak egy jó hírem van: nem Hararié lesz a végső szó.

Nem újdonság, hogy az izraeli történészre úgy hivatkoznak, mint aki korunk egyik legaktuálisabb értelmezője, de az interjúban Anderson, aki igazán jól ismeri a Szilícium-völgy főszereplőit, még magasabbra tette a mércét, amikor megkérdezte Hararitól: „A technológiai világban sokan, akiket jól ismerek, úgy tekintik önt, mint aki a bölcsesség epikus forrása. Mit gondol, miért van ez?”

Harari egy szóval sem cáfolta, hogy ne értene egyet a felvetéssel. Mielőtt azonban beavatta volna hallgatóságát abba, szerinte mi vár ránk, bebizonyította, hogy a techgurukat lenyűgöző intellektusánál csak a zsidó-kereszténység iránti megvető ateizmusa az erősebb.

Nézzük, mi Harari véleménye az olyan emberekről, akik nem osztják transzhumanista vízióját: „Mi embe­rek egyedülállóak vagyunk a Földön élő állatok között abban, hogy képesek vagyunk fiktív történeteket alkotni és hinni is azokban. Egy ember mondhatja azt, hogy nézd, van egy isten a felhők felett, és ha nem teszed meg azt, amit mondok neked, akkor, ha meghalsz, ez az isten majd megbüntet, és a pokolba zavar téged. Ez valami olyan, amire csak az ember képes. Egy csimpánzt sohasem tudsz rávenni arra, hogy adja oda neked a banánját, csupán azzal, hogy megígéred neki, ha meghal, majd a csimpánz-mennyországba kerül. Egy csimpánz sem hinne el egy ilyen történetet.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!