Hetek Univerzum
Meleg, vegán és szerinte Isten halott - Kicsoda Noah Harari, napjaink egyik legbefolyásosabb gondolkodója?

Képek: Facebook / Yuval Noah Harari, Wikipedia / TimVickers, Wikipedia / Alessandroferri, Wikipedia / Google Inc., Library of Congress / Grafika: Tóth Lil

Meleg, vegán és szerinte Isten halott - Kicsoda Noah Harari, napjaink egyik legbefolyásosabb gondolkodója?
2022. 04. 21.
„Isten valóban halott, csak még nem sikerült megszabadulnunk a holttesttől” – állítja napjaink legfelkapottabb „prófétája”. És azt is elárulja, mi vár az emberiségre, ha ezt az „akadályt” leküzdi: egy szabad akarat nélküli, algoritmusok irányította globális rendszer részei leszünk (2022.04.22.)

Az izraeli történész egy nemrégiben adott interjújában arról beszélt, hogy a mesterséges intelligencia (MI) új gondolatokat tud teremteni, és egy új Bibliát is létrehozhatna, aminek eltérő fogadtatása és értelmezései voltak a médiában. Ennek apropóján most teljes terjedelmében elérhetővé tettük Noah Harariról szóló korábbi írásunkat.

Ezek az algoritmusok jobban fognak bennünket ismerni, mint mi magunk. A sztárként ünnepelt Yuval Noah Harariról mint magánemberről ugyanakkor számunkra, (egyelőre még) halandó Homo sapiensek számára csak néhány információmorzsa elérhető. 1976-ban született Izraelben, szekuláris zsidó családban nőtt fel, Oxfordban doktorált, és a jeruzsálemi Héber Egyetemen tanít történelmet.

Naponta két órát, és évente hatvan napot elvonultan vipásszana meditációval tölt, az emberiség óriási szerencséjére, mert, mint mondja, a valóságot ezáltal úgy képes látni, ahogy az tényleg van. Jeruzsálem és Tel-Aviv között félúton, Mesilat Zionban él Itzik Yahavval, aki egy személyben a férje és menedzsere. Táplálkozására nézve vegán: első könyvének írása közben szembesült azzal, ahogyan a hús- és tejipar bánik az állatokkal, és ennek nem akar a része lenni. (Azért, ha anyuhoz beugrik, és ő éppen sajtosat főz, az még belefér.)

Ezeket is csak azért tudjuk, mert könyvei – a Sapiens, a Homo deus, majd a 21 lecke a 21. századra – ajtót nyitottak számára a nemzetközi elit köreibe. Harari állítólag a Világgazdasági Fórumot és a Great Resetnek nevezett programot irányító Klaus Schwab vezető tanácsadója.

Tovább olvasná?

Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.

Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!