Megkongatták a vészharangot: a mesterségesintelligencia-fejlesztések leállítására szólított fel Musk és Harari
Megkongatták a vészharangot: a mesterségesintelligencia-fejlesztések leállítására szólított fel Musk és Harari

Illusztráció.( Forrás: Youtube/Fox News)

2023. 03. 29.
A mesterséges intelligencia (MI) kutatói és szakértői közös levélben szorgalmazzák, hogy hat hónapra leálljanak a fejlesztések, mert az MI veszélyt jelent az emberi társadalmakra.

A nyílt levelet Elon Musk, Yuval Noah Harari, és az Apple társalapítója, Steve Wozniak mellett több mint ezer MI-kutató és tudós írta alá.

A szakértők legalább hat hónapra felfüggesztenék a mesterségesintelligencia-fejlesztést, hogy addig kidolgozzanak közös biztonsági protokollokat, amelyeknek a betartását független szakértők felügyelnék.

A mesterségesintelligencia-rendszereket csak akkor szabad fejleszteni, amikor már biztosak vagyunk abban, hogy a hatásaik pozitívak lesznek, a kockázatok pedig kezelhetőek”

- írták a szakemberek.

A levélben azt is aggályosnak találják, hogy milyen következményei lesznek annak, ha gépek árasztják el propagandával és hazugságokkal az információs csatornákat, és ha minden munkakört automatizálnak.

A ChatGPT mögött álló OpenAI vállalat igazgatója nem írta alá a levelet, amelyben a szakértők azt is szorgalmazták, hogy ha az MI fejlesztői nem állnának le maguktól, akkor az országok kormányai avatkozzanak be, és rendeljenek el a saját államukban moratóriumot.

(Reuters / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!