Jönnek a robotújságírók? Egy német kiadó szerint a mesterséges intelligencia veheti át a jövőben az emberek helyét
Jönnek a robotújságírók? Egy német kiadó szerint a mesterséges intelligencia veheti át a jövőben az emberek helyét

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 03. 02.
Létszámleépítést jelentett be az Axel Springer, amelyhez olyan olvasott bulvárlapok tartoznak, mint a Bild és a Welt, és a cég igazgatója arról is írt, hogy a jövőben a mesterséges intelligencia átveheti az újságírók helyét.

Németország legnagyobb kiadója a két legolvasottabb lapjától bocsát el dolgozókat, azt azonban nem hozták nyilvánosságra, hogy hány munkavállalótól válnak meg, hogy csökkentsék a kiadásokat.

A vállalat 18 ezer dolgozót foglalkoztat világszerte, köztük 3400 újságírót. A cég vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy riportereket, újságírókat és szerkesztőket nem terveznek elbocsátani, sőt “még magasabb” színvonalat fognak elvárni az újságíróiktól.

Mathias Döpfner arra is kitért, hogy a mesterséges intelligencia helyettesítheti az újságírókat a jövőben.

A mesterséges intelligenciában megvan az a lehetőség, hogy sokkal jobbá tegye a független újságírást, mint valaha, vagy egyszerűen helyettesítse azt”

- írta Döpfner.

A cégvezető szerint a mesterséges intelligencia másik előnye az lehet majd, hogy jobban tudja “összesíteni az információkat”, mint az emberek. Döpfner azt javasolta a médiacégeknek, hogy álljanak elő exkluzív hírekkel és tartalmakkal, mert csak így fogják tudni túlélni a következő időszakot.

Fel fog értékelődni az oknyomozó újságírás és a szórakoztatás, és bár a mesterséges intelligencia meg tud majd osztani információkat, de az események mögötti “igazi okokat” továbbra is az újságírók fogják felfedni - tette hozzá Döpfner.

A Nike már néhány éve eljátszott a gondolattal, hogy mi lenne, ha robotizálódna a sportvilág is:

(Deutsche Welle / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!