Több százmillió ember munkája szűnhet meg a mesterséges intelligencia miatt, ezek az ágazatok lesznek leginkább érintettek
Több százmillió ember munkája szűnhet meg a mesterséges intelligencia miatt, ezek az ágazatok lesznek leginkább érintettek

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 03. 29.
A Goldman Sachs jelentése szerint a mesterséges intelligencia (MI) teljesen átformálja a munkaerőpiacot, és legalább 300 millió ember fogja emiatt elveszíteni a munkáját, de új munkakörök is létre fognak jönni.

A bank elemzése szerint a munkaerőpiac jelentősen átalakul a mesterséges intelligencia hatására, és az amerikai, illetve európai munkavállalók által elvégzett feladatoknak a háromnegyede valamilyen szinten automatizálható lesz.

A fizikai munkavégzést előre láthatólag sokkal kevésbé fogja érinteni az MI térhódítása, viszont az irodai- és adminisztratív feladatok majdnem 50 százaléka automatizálható lesz. A jogi munkaköröknek a 44 százalékát, az építészeti és mérnöki tevékenységeknek a 37 százalékát végzi majd MI a jövőben.

Az élettudományokhoz, a természettudományhoz és a társadalomtudományhoz kapcsolódó munkavégzés több mint 35 százalékban gépiesíthető, de az üzleti és pénzügyi szféra is az MI által „veszélyeztetett” top 5 ágazat között szerepel.

A karbantartók, szerelők, takarítók és építőipari dolgozók viszont valószínűleg nem fogják elveszíteni az állásukat a mesterséges intelligencia miatt, mert ezeknek a tevékenységeknek csak 1-6 százaléka automatizálható.

Európában a munkavégzés 24 százaléka, az Egyesült Államokban pedig a 25 százaléka gépesíthető, és az MI leginkább a hongkongi, izraeli, japán, svéd és amerikai dolgozók munkáját fogja megkönnyíteni vagy a nagy részét helyettük elvégezni.

A legkevésbé a kínai, nigériai, vietnámi, kenyai és indiai munkavállalókat fogja fenyegetni az, hogy a mesterséges intelligencia miatt elveszítik az állásukat.

A Goldman Sachs előrejelzése szerint azonban nemcsak negatív hatása lesz az MI elterjedésének: globális szinten a GDP 7 százalékkal nőhet a jövőben, és az automatizálható feladatok mesterséges intelligenciának történő „kiszervezése” miatt a munkavállalók produktívabbá válnak, és több idejük marad majd a kreatívabb feladatok elvégzésére.

(CNBC / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!