hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Klímavita: a BBC tájékoztatása durván egyoldalú
2006 óta tudatosan erősítik a baloldali narratívát
Klímavita: a BBC tájékoztatása durván egyoldalú

Fotó: AP / Matt Dunham

2022. 08. 04.
Az elmúlt évtizedekben nőtt az európai hőhullámok gyakorisága és súlyossága. A velük kapcso­latos közhangulat is forrósodott, amihez nagyban hozzájárult a média egyoldalú tájékoztatása.

Az Egyesült Királyságban például 2012 – a mostanihoz hasonló – szintén rekordmeleg nyarán minden a David Cameron miniszterelnök és Boris Johnson londoni főpolgármester védnöksége alatt zajló olimpiáról – a sikeres szervezésről, az éremesőről, a nyitó ünnepségre ejtőernyős ugrással, Bond-lányként érkező királynőről – szólt. Összehasonlítva az idei kánikula alatti életérzéssel azt a korábbit, érvényesnek tűnik, amit Bill Gates egyszer mondott: „Kétéves távlatban mindig túlbecsüljük, tíz éven belül pedig mindig alábecsüljük a változásokat.”

Torz helyzetmegítélésünk azonban részben eredhet abból, hogy milyen információk alapján alakítjuk ki a véleményünket. A hőhullámok kapcsán apokaliptikus hangnemre váltó brit sajtó például rég­óta egyoldalúan tájékoztat a klímavitáról, amire a BBC jól dokumentálható esettanulmányként szolgál.

A fordulat éve

2006. január 26-án a BBC központjában Az éghajlatváltozás – A közvetítés kihívása címmel egynapos szemináriumot tartottak. A médiaóriás csak annyit volt hajlandó elárulni, hogy az eseményen „30 meghívott vendég vett részt, akik az éghajlatváltozás területén szakértők”. A kilétüket azonban még hat év elteltével is titokban tartotta (2012 novemberében napi 40 ezer fontot költött ügyvédekre, hogy az információt továbbra is bizalmasan kezelhesse).

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!