hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

A háború szent kötelesség? Ortodox vita Putyinról

Nagyban megosztotta a görögkeleti egyházat az orosz–ukrán konfliktus, és egyre inkább elszigeteli a moszkvai pátriárkát, aki szerint az orosz offenzíva szent kötelesség az „emberi civilizáció” védelme érdekében, a „meleg büszkeség felvonulások bűnével” szemben.

Durva éhség pusztíthat a háború nyomában

Az orosz–ukrán háború nemzetközi – elsősorban az európai regionális – biztonságpolitikára gyakorolt hatásain túlmenően igen komoly gazdasági következményeket vont maga után globális léptékben, jóllehet azok nemzetgazdaságonként és gazdasági régiónként eltérő módon és mértékben mutatkoznak meg.

A fegyvergyártók számára igazi ünnep az orosz–ukrán háború

„Nincs háború, nincs pénz. Minden egyes társadalom alapvető szervezőelve a háború. Az állam hatalmát a saját alattvalói felett a hadserege testesíti meg” – hangzik a JFK – A nyitott dosszié című film egyik jelenetében a fegyvergyártó cégekkel kapcsolatban. De vajon kik ők, és mekkora hatalmuk van?

Belföld

Kedves Olvasó!

Az áldozatoknak mindig, mindenben, maradéktalanul és automatikusan igazuk van – ez a mai polkorrekt világ egyik alapszabálya. Ez alól csak egyetlen kivétel van, ha az áldozat történetesen szembemegy a haladónak hazudott főáramú világszemlélettel – például kritizálja a homoszexuális életformát, védené a gyerekeket a szexpropagandától, a magzatokat az abortusztól – és emiatt éri hátrány. Mondjuk elveszíti a munkahelyét, bíróság elé állítják, vagy „csak” letiltja a Facebook, súlyosan korlátozva a véleménynyilvánításhoz való jogát.

"Fideszes aberráció": Mit kínál az ellenzék LMBTQ-témában

Alaptörvény, transzjogok, melegházasság, isztambuli egyezmény, iskolai szexuális nevelés – témák, amelyekben az ellenzéknek határozott elképzelései vannak a jövőre nézve. A liberalizációs szándék egyértelmű, még ha a különutas Jobbik miatt nem is teljesen egységes az álláspont.

Miért aggasztó, hogy "lelőtték" a Mi Hazánk Facebook-oldalát?

Durván beleavatkozott a magyar választásba a Meta: letiltották egy párt Facebook-oldalát. Az ügy súlyossága szempontjából teljesen mindegy, hogy a Mi Hazánk volt az áldozat.

Hack Péter: A magyar választás és az új világrend

Április 3-án kerül sor a magyar demokrácia történetének kilencedik országgyűlési választására, és ezzel egyidejűleg a nyolcadik országos népszavazásra. Ez a választás sok szempontból nagyon más lesz, mint a korábbiak. A választások eredménye nemcsak Magyarország jövője szempontjából lesz meghatározó, hanem abból a szempontból is, hogy az Európai Unió helyzete hogyan alakul a következő években. Kihatással lesz a vasárnapi szavazás az amerikai elnök által meghirdetett „új világrend” alakulására is.

Hit és értékek

Akiknek a hit élet és halál kérdése

A muszlim társadalmakban élő keresztények a világ legbátrabb emberei közé tartoznak: Egyiptomtól Iránon és Pakisztánon át Indonéziáig az életüket teszik kockára a hitükért. A héten Budapesten olyanok tartottak előadást, akik első kézből ismerik az őket ért, és a világ által jobbára elhallgatott kihívásokat.

A keresztényeknek föl kell készülniük a cenzúrára - mondja David Curry, az Open Doors elnöke

„Ahol korlátozzák a vallásszabadságot, ott az ateistáknak is csorbulnak a jogaik” – állítja David Curry, az Open Doors nemzetközi emberi jogi szervezet vezetője, aki szerint a nyugati társadalmakban élő keresztényeknek is fel kell készülniük az erősödő cenzúrára.

HÁTTÉR

A Päivi-ügy nem egyedi: támadás alatt az európai keresztények

Európában a legtöbb hitben járó keresztény találkozik a diszkrimináció valamilyen formájával. Päivi Räsänen finn képviselőnőt a héten felmentették a vádak alól, de a „Biblia-ügy” jól mutatja, hogy az alapvető jogok társadalmi és állami szinten egyre nagyobb támadás alatt állnak.

Búcsút mondunk az ötnapos munkahétnek?

Hogyan akarunk dolgozni a jövőben? Sokak szerint az új válságok, digitális lehető­ségek eddigi munka­szokásaink felül­vizsgálatát sürgetik. Egyre több állam kísérletezik a négynapos munkahét jogszabályi kereteinek megteremtésével.

"Bántalmazott óvodásból transznemű kamasz" -Beszélgetés Szilvay Gergely újságíróval és Betlen Anna feminista közgazdásszal

Mi az oka a transzneműség példátlan térnyerésének? Mi a kapcsolat a gyermekbántalmazás és a nemi identitással kapcsolatos zavarok között? Mit tehet, illetve tehetne még az állam a gyermekek védelme érdekében? Ezekről a kérdésekről beszélgettünk Szilvay Gergely újságíróval, a Mandiner főmunkatársával és Betlen Anna feminista közgazdásszal, nőjogi aktivistával.

KÁVÉSZÜNET

Hogyan lesz a bosszúállóból egyszemélyes mentőosztag?

Természetesen a háború ma mindent felülír. Teljesen érthető, hogy a köpenyes denevéremberre alig vetül figyelem, pedig megérkezett az ismert mítosz legújabb kiadása. Az éjszaka királya, a köpenyes jótevő, a civilben filantróp milliárdos újra köztünk van. Még mindig a köztudat része – ha most nem is vonz magá­ra annyi tekintetet az ismert okok miatt.

Mit lehet tenni, ha a háborús hírek megterhelik a lelkünket?

Az orosz–ukrán háború már ötödik hete zajlik, így folyamatosan egyre több felkavaró hír, képi információ érkezik. Sokan erőforrásaikat túlhaladva segítenek a menekülteknek. Mit javasolnak a szakemberek, mit tehetünk most, hogy megőrizzük saját és családunk lelki egyensúlyát?

Okoseszközök az egészség védelmében

A több mint két évvel ezelőtt megjelenő COVID-19-vírus és annak variánsai markánsan formálták át az emberek hozzáállását a tudatos és hosszú távon alkalmazható egészségmegőrzés tekintetében.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!