hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Búcsút mondunk az ötnapos munkahétnek?
Négy napon át munkálkodjál
Búcsút mondunk az ötnapos munkahétnek?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 03. 30.
Hogyan akarunk dolgozni a jövőben? Sokak szerint az új válságok, digitális lehető­ségek eddigi munka­szokásaink felül­vizsgálatát sürgetik. Egyre több állam kísérletezik a négynapos munkahét jogszabályi kereteinek megteremtésével.

A belga Képviselőház például 2022 februárjában elfogadta azt a törvénymódosítási javaslatot, mely lehetővé teszi egy ilyen munkavégzési modell választását. Bár a megoldás várható eredményességéről egyelőre viták zajlanak, sok alkalmazott és vállalatvezető egyaránt üdvözli a koncepciót, mert nagyobb fokú rugalmasságot és a kiégés problémájának csökkenését remélik a bevezetésétől.

Miért éppen ötnapos a munkahét?

Igazából csupán száz éve, hogy az ötnapos munkahét általánosan követett foglalkoztatási formává vált különböző szociokulturális és gazdasági hatásoknak köszönhetően – az iparosodás például fontos szerepet játszott ebben.

Mivel sokáig nem ötnapos munkahétben gondolkodtak az emberek, a „hétvége” kifejezés sem létezett evidenciaként. Úgy tartják, először 1879-ben, egy angol magazinban írtak arról, hogy valaki „víkendezik”, ami azt jelentette, hogy az illető a szombat délutánját és a vasárnapját egy távolabb élő ismerősnél töltötte. A hét utolsó napját a britek a 19. században főként kikapcsolódásra használták, a vasárnap esti társas összejöveteleket azonban rendszeresen poharazgatással kötötték egybe, minek következtében hétfőn sokan nem voltak munkaképes állapotban. Több munkáltató azzal próbálta áthidalni a problémát, hogy már szombat délután elengedte a dolgozóit, hogy aznap este kiszórakozhassák magukat, így a vasárnap ténylegesen a pihenésé legyen.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!