hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Dolgozz a kanapéról!
A távmunka előnyei és hátrányai
Dolgozz a kanapéról!

shutterstock/PuzzlePix

2020. 04. 20.
Tíz éve még elképzelhetetlen lett volna, hogy emberek százezrei otthonról dolgozzanak: nem csupán a technológia, de a bizalom is hiányzott a home office széles körű elterjedéséhez. Ma viszont munkáltatók sora dönt úgy világszerte, hogy nem az embert hozzák a munkába, hanem a munkát viszik az emberhez – és nem csak a járvány miatt.

Szélsőségesebb megközelítések szerint a home office története mondhatni az őskorig nyúlik vissza, azonban nem kell ilyen messzire visszamennünk, ha az otthoni munka és a mindennapi élet összefonódásaira keresünk példákat. A középkori munkások gyakran a saját otthonukban választottak el teret különböző kézművességgel kapcsolatos tevékenységeknek, üzleteknek: a pékek, cipészek, fazekasok vagy éppen a kovácsok sok esetben lényegében otthon dolgoztak. A legtöbb esetben a nőknek is jelentős szerep jutott, főként, ha olyan klasszikusan „nőies művészetekről” volt szó, mint a varrás, hímzés vagy kalligráfia.                

A mai értelemben vett irodai munka szintén a középkorban alakult ki, amikor megjelent az igény a különböző üzleti-adminisztratív feladatok elvégzésére vagy a történelmi archívumok fenntartására. Az első korabeli „irodaházak” egyik jeles példája a Medici család által 1581-ben felépített Uffizi képtár, amelynek első szintjén hivatalnokok dolgoztak, második szintjén pedig művészeti gyűjtemény kapott helyet.

(fotó: Shutterstock/PuzzlePix)

Az igazi fordulatot viszont az ipari forradalom hozta meg, lefektetve az alapjait a nyolctól négyig tartó, otthonon kívüli munkavégzés modelljének. A 19. században továbbá megjelentek olyan találmányok, mint a telefon és írógép, valamint a háztartások számára széles körben elérhetővé vált az elektromosság.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!