hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„A vezetők törődése megkönnyítheti a visszatérést” - interjú a járvány utáni munkahelyi kihívásokról
A Home office-ról Mészáros Nóra munka- és szervezet­pszichológussal
„A vezetők törődése megkönnyítheti a visszatérést” - interjú a járvány utáni munkahelyi kihívásokról

Illusztráció(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 09. 01.
Több mint másfél év után egyes munkahelyeken megtartották a home office-t, máshol visszatértek a régi kerékvágásba. Mi változhat még? Hogyan alakította át a járványhelyzet az irodai munkavégzést? Mit tehet a vezető és a munkavállaló ebben a helyzetben a hatékonyság és a lelki egészség megőrzéséért? Interjú Mészáros Nóra munka- és szervezet­pszichológussal.

Sokakat váratlanul érintett a home office gondolata 2020 elején. Ön szerint mentálisan hogyan hatott ez a munkavállalókra?

– Az embernek meghatározó szükséglete a biztonság, és 2020 tavaszán megrendült az a biztonságérzet, amit addig magunkénak tudhattunk. A home office egyfajta szükségszerűségként jelent meg, ami természetesen nem minden munkakörben volt megengedhető. Náluk a biztonságérzet nem volt megőrizhető azáltal, hogy az otthon biztonságot nyújtó falai között végezhették a munkájukat. Az otthoni munka tehát egyfelől biztonságot adhatott, másrészt azonban komoly bizonytalanságot hordozott, mivel az otthonunk ismert közege mindaddig nem volt a munka helyszíne.

Nagy kérdőjel volt, hogy működik-e, hogyan teremtsünk egyensúlyt a többféle szerep között, amelyek hirtelen egy térbe torlódtak. Nem voltunk abban sem biztosak, hogy a munkavégzéshez szükséges eszközöket tudjuk-e otthon biztosítani, versenyre kelhet-e az otthoni munkavégzés környezete, hatékonysága azzal, amit a munkahelyen megszoktunk. Kérdés volt az is, hogy tudjuk-e a munkaidőnket strukturálni, és van-e a munkaidőnek vége, ha az ember otthon, a négy fal között dolgozik. Mindemellett egy bizalmi kérdés is felmerült a munkaadókban a munkavállalók felé.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!