hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

A Szilícium-völgy egyik legkínosabb botránya: 20 évre is börtönbe kerülhet a női Steve Jobs

Elizabeth Holmes a Theranos vezérigazgatójaként olyan gépeket kívánt gyártani, amelyek egy csepp vérből tudnak közel kétszáz diagnosztikai tesztet lefuttatni. Milliárd dolláros tételekre károsított meg befektetőket. Tizenegyből négy szövetségi vádpontban bűnösnek találták, és akár 20 év börtönre és 250 ezer dollár pénzbüntetésre is ítélhetik. (2021.09.03.) 

Terrorszervezetek ijesztő hálózata kezd kirajzolódni Afganisztánban

A múlt heti merénylet során 13 amerikai és közel 200 afgán vesztette életét. Biden mossa kezeit és dicséretet vár a katasztrofális kivonulási akció után. Az afganisztáni káoszból pedig terrorszervezetek ijesztő hálózata kezd kirajzolódni.

Elmélyülő feszültségek: megéri az 500. születésnapját az anglikán egyház?

Az anglikán egyház olyan ütemben gyengül, hogy ötszáz éves születésnapjáig, 2034-ig épphogy kibírja – írja David Larson római katolikus újságíró. Előrejelzése cseppet sem alaptalan, és egyáltalán nem pusztán felekezeti ellenszenvből táplálkozik.

Kedves Olvasó!

Egyre több republikánus vezető követeli Joe Biden lemondását, mások pedig még impeachment eljárást is kilátásba helyeztek ellene. Tény, hogy az elnök megdöbbentő könnyelműséggel hozza a döntéseit; mintha szándékosan mellőzné a realizmust.

Belföld

„A legjobb kóbor állat az, amelyik meg sem születik”

Kormányzati cél, hogy a hazai állatvédelem öt éven belül Európa élmezőnyébe tartozzon. Ennek érdekében többek között nagyobb hangsúly kerül az ivartalanítási programra, a felelős állattartásra és a civilekkel való együttműködésre. De vajon az állatvédelemhez tartozik az is, hogy komolyzene szóljon a teheneknek?

Az infláció nyomában: miért szabadultak el ennyire az árak?

Az utóbbi időben egyre többet hallani az inflációról, ami az elmúlt évtizedben viszonylag alacsony volt. A 2008-as válság után a világ jegybankjai csökkentették a kamatokat, és azóta is alacsonyan tartották azokat. Az utóbbi hónapokban azonban az árak mintha elkezdtek volna elszabadulni.

Megállítható a lecsúszás? - elképesztő kihívásokkal kezdődik az új tanév

Jelenléti oktatásra váltunk át az új tanévben, amit alapvetően nem bánnak az érintettek. A digitális távoktatás számos nehézsége közül talán a legnagyobb gondot a lecsúszás erősödése okozta, aminek a veszélye közel 60 ezer gyermeket érint a legerősebben.

Hit és értékek

Hol a helye a nemzet identitásának? - Ruff Tibor a sámánizmusról és kereszténységről

Az augusztus 20-ai ünnepségeken idén feltűnő volt, milyen hangsúlyt kaptak a magyar történelem kereszténység előtti, pogány korszakának jelképei. A jelenség hátteréről Ruff Tibor filozófust, teológust kérdeztük.

A szombatév jelentősége: mit üzen a modern embernek?

Izraelben az idén szeptember 6-án kezdődő új évvel együtt beköszönt a szombatév. Minden hetedik év előtt a gazdáknak óriási dilemma, hogy hagyják-e megműveletlenül a földjüket vagy sem? Hogy mit jelent egy termelőnek a mezőgazdasági szektorban egy év kimaradás, azt el lehet képzelni.

HÁTTÉR

Az oltásszkeptikusokat sem kímélte a járvány

Oltásellenes hangadók jelentek meg szerte a világban, így a keresztények között is – a katolikus egyháztól egészen a Hillsong gyülekezetig –, azonban a koronavírus őket is utolérte. Sokan csak a halálos ágyukon ismerik be tévedésüket.

Tudjuk, mi lesz, de addig mi lesz? - beszélgetés az időjárás apokaliptikus jövőjéről

Azzal a legtöbben egyetértenek, hogy a klímaváltozás valós probléma, a gyakorlati teendők tekintetében azonban sokszor nincs meg a közös nevező. Ráadásul a „felülről” erőltetett globális megoldások nem működőképesek.

KÁVÉSZÜNET

Az emberi gőg kudarca: elszállt ötletek Ikarosztól az atombombáig

Legyen szó Ikarosz szárnyairól vagy Dr. Frankenstein szörnyéről, az elmúlt évszázadok irodalmi alkotásai bőven szolgáltattak illusztrációt az emberi hübriszre. Az isteni törvényekkel szembeszálló arrogancia és az emberi határok feszegetésének megjelenítése és megítélése jelentős változáson ment keresztül az irodalomban az elmúlt évszázadok során.

„A vezetők törődése megkönnyítheti a visszatérést” - interjú a járvány utáni munkahelyi kihívásokról

Több mint másfél év után egyes munkahelyeken megtartották a home office-t, máshol visszatértek a régi kerékvágásba. Mi változhat még? Hogyan alakította át a járványhelyzet az irodai munkavégzést? Mit tehet a vezető és a munkavállaló ebben a helyzetben a hatékonyság és a lelki egészség megőrzéséért? Interjú Mészáros Nóra munka- és szervezet­pszichológussal.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!