hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megállítható a lecsúszás? - elképesztő kihívásokkal kezdődik az új tanév
A digitális oktatás növelte a társadalmi szakadékot
Megállítható a lecsúszás? - elképesztő kihívásokkal kezdődik az új tanév

Illusztráció(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 09. 02.
Jelenléti oktatásra váltunk át az új tanévben, amit alapvetően nem bánnak az érintettek. A digitális távoktatás számos nehézsége közül talán a legnagyobb gondot a lecsúszás erősödése okozta, aminek a veszélye közel 60 ezer gyermeket érint a legerősebben.

A tanárok próbálnak a gyerekekre és a munkájukra koncentrálni, nem pedig a járványveszéllyel vagy a politikusokkal foglalkozni – nagyjából ez szűrődött le különböző iskolákban tanító pedagógusokkal folytatott beszélgetéseinkből. „Várjuk a jelenléti oktatást, a gyerekekkel való személyes kapcsolatot – úgy gondolom, távoktatásban nem is lehet jól tanítani, általános iskolásokat biztosan nem. A személyes jelenlétet, kommunikációt, az állandó visszacsatolást ugyanis semmi sem tudja pótolni” – mesélte egy biológiatanár. Úgy látja, a legtöbb osztályfőnök most arra törekszik, hogy kirándulásokkal, élménydús programokkal indítsa a tanévet, hogy minél jobban megtalálják a hangot a diákokkal ennyi távollét és bezártság után.

Mint azt a pedagógusok elmondták, a nyári szünet után normál esetben is szintfelméréssel szokott kezdődni minden tanév. Ez most különösen hangsúlyos lesz, hiszen a digitális távoktatásra való átállás meglehetősen készületlenül érte az oktatási rendszer szereplőit, s egységes megítélés szerint a hátrányokkal küzdő gyerekek lemaradása ez alatt az időszak alatt tovább nőtt.

„A digitális időszakban számos diák egyszerűen eltűnt, elérhetetlenné vált a családjával együtt, többnyire olyanok, akik eleve lemaradásokkal küzdöttek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!